Hidrogénbombát próbált ki Észak-Korea

Teljes siker! – közölte büszkén Kim Dzsongun, miután hidrogénbombát robbantottak fel a föld mélyében, ugyanott, ahol az atomkísérleteket végre szokták hajtani Észak-Koreában. Külföldön 6,3 erősségű földrengést jeleztek.

Korábban is ez volt a helyzet a nukleáris kísérletek esetében, de most jóval erősebb földmozgást jeleztek a mutatók. Japán külügyminisztere megerősítette: valóban újabb nukleáris kísérletről van szó, mely rendkívüli mértékben aggasztja a szigetországot. Abe Sinzo miniszterelnök, még mielőtt megerősítették volna a hidrogénbomba-kísérlet hírét, kijelentette: ez teljesen új helyzetet teremt a térségben. Japán felett nemrég átrepült egy észak-koreai interkontinentális rakéta, mely Hokkaidó szigetétől több mint ezer kilométerre keletre csapódott be a Csendes-óceánba. Növeli az észak-koreai fenyegetés mértékét, hogy az ifjú diktátor közölte: olyan kis hidrogénbombát robbantottak fel, mely belefér egy interkontinentális rakéta robbanófejébe.

Putyin orosz elnök nemrég azt javasolta az Egyesült Államoknak: kössön üzletet az ifjú diktátorral! Ha Észak-Korea felhagy nukleáris és rakétaprogramjával, akkor az USA és Dél-Korea nem rendez többé olyan nagy hadgyakorlatot, mint amely jelenleg is zajlik a Koreai-félszigeten. Észak-Korea ezeket a nagy hadgyakorlatokat háborús fenyegetésnek értékeli. Korábban Trump elnök katonai megelőző csapást helyezett kilátásba, de erről a katonák lebeszélték. James Mattis hadügyminiszter szerint még bőven van lehetőség a diplomáciai megoldásra. Igaz, hogy ezt még azt megelőzően jelentette ki, hogy Észak-Korea sikerrel kipróbált egy hidrogénbombát.

Fotó: KCNA

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez