Fiatal vérrel lassítanák az öregedést a Szilícium-völgy cégmoguljai

A parabiózis egyre népszerűbb a tengerentúlon: a fiatal donoroktól származó vérplazmáért akár 8.000 dollárt is képesek kifizetni azok, akik hisznek az eljárásban.

A fiatalság kulcsát hirdeti egy cég az Egyesült Államokban: a San Fransiscóban működő Ambrosia startup egy parabiózis nevű eljárással azt ígéri, hogy lelassítja az öregedést. Ehhez mindössze 8.000 dollárt kell kifizetni, amiért cserébe két litert ömlesztenek át a kliens szervezetébe egy 16 és 25 év közötti donor vérplazmájából. A kezelést 35 év felettiek vehetik igénybe, a Szilícium-völgyben pedig van is kereslet a korántsem hétköznapi fiatalító kezelésre. Az Ambrosia alapítója, Jesse Karmazin a The Times-nak úgy nyilatkozott,  hogy az első jelentkezők a biotechnológia szektor vezetői közül kerültek ki, többségük pedig a 60-as éveiben járó férfi.

2005-ben a UC Berkeley biomérnöke, Irina Conboy végzett egereken kísérleteket, melyek azt bizonyították, hogy az idősebb és fiatalabb egerek közötti vércsere képes befolyásolni az öregedési folyamatokat. Az eredményt a Nature hasábjain is publikálták. Később azonban folytatták a kutatást, és arra az eredményre jutottak, hogy a fiatal és idősebb állatok közötti vércsere nem javította az agyi neurogenezist az idősebb egyedekben. Az eljárás sikerességet sokan kétségbe is vonják, ez azonban mégsem rettenti el a vállalkozó szelleműeket a kipróbálásától. Az óriásvállalatok is versengenek, hogy minél előbb megtalálják a fiatalság kulcsát. Sorra fektetnek be olyan kutatásokba, amelyek azt ígérik, hogy lelassítják az öregedési folyamatokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez