Újabb iszlamista merényletkísérlet Párizsban

Egy Renault Megane nekirohant egy csendőröket szállító furgonnak Párizs kellős közepén. Mint később kiderült: az autóban gázpalackok és fegyverek voltak. A merénylet nem sikerült, a terrorista nem tudta felrobbantani a gázpalackokat.

A 31 éves Adam D. eddig nem pontosan tisztázott körülmények között meghalt. Családjának négy tagját őrizetbe vette a rendőrség. A terrorista ugyanis szerepelt a megfigyelt iszlamista aktivisták listáján. Papáját akkor tartóztatták le, amikor hazaérkezett. A terrorista ex-nejét, testvérét és annak feleségét azért vették őrizetbe, mert tudniuk kellett, hogy a 31 éves Adam D. mire készül.

A járókelők a Champs Élysée-n nyugodtak maradtak. Valószínűleg már hozzászoktak a merényletekhez. A belügyminiszter, Gérard Collomb emlékeztetett arra, hogy Franciaországban a legmagasabb fokozatú terrorriadó van érvényben. Hangsúlyozta: az utóbbi időben az iszlamista terroristák kiemelt célpontjai a fegyveres testületek. Most is a Champs Élysée-t őrző csendőröket akarta megölni a támadó, aki nem járt sikerrel. A merényletkísérletben csakis ő halt meg, más sérülés nem történt.

A terrorelhárítás most azt vizsgálja: hogy lehetett ilyen sok fegyver a terrorista autójában és lakásán? A támadó édesapja megmutatta a fia érvényes fegyvertartási engedélyét. A terrorista ugyanis, akit számon tartottak, mint potenciális dzsihádharcost, lőgyakorlatokra járt! A francia miniszterelnök az eset kapcsán kijelentette: semmiképp sem elfogadható, hogy terrorizmussal gyanúsítható személyek fegyverhasználati engedélyt kaphassanak Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez