Spanyol miniszterelnök: nem lesz népszavazás Katalónia önállóságáról

Október elsejére tűzte ki a népszavazást a katalán parlament, melyben többségben vannak az elszakadás hívei. A spanyol alkotmánybíróság döntése szerint a népszavazás alkotmányellenes.

A katalán önállóság hívei viszont nem ismerik el a spanyol alkotmánybíróság hatáskörét ebben az ügyben. A kiírás szerint Katalónia 48 órával azután függetlenné válhatna, hogy az igenek győznének a népszavazáson. Mariano Rajoy spanyol kormányfő szerint ez elképzelhetetlen. Az ellenzék fő ereje a szocialista párt, mely ebben a kérdésben támogatja a jobboldali kormányt. A 7,5 milliós Katalónia a spanyol GDP több mint 20%-át adja.

A függetlenség hívei azzal érvelnek, hogy Katalónia az EU tagja maradna azután is, hogy kilép Spanyolország keretei közül. De vajon lehetséges-e ez? Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szerint nem. Egy függetlenségpárti képviselő kérdésére válaszul az EP elnöke kifejtette: az Unió álláspontja az, hogy a tagállamok jogrendje a meghatározó az ilyen kérdésekben, vagyis a független Katalónia automatikusan kívül kerülne az Európai Unión.

Mit szól mindehhez Katalónia lakossága? A közvélemény megosztott: míg a parlamentben az elszakadás hívei vannak többségben, addig a közvéleményben ők csak 41%-os kisebbséget alkotnak. Mindenesetre a spanyol kormány szeretné elkerülni a katalán népszavazást, mely véget nem érő jogi és politikai bonyodalmakat jelentene abban az országban, mely csak mostanában jutott túl a nagy 2008-as pénzügyi válság következményein.

Fotó: Katalónia nem Spanyolország – koncert 2013-ban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez