3500 éves család sírját tárták fel Luxorban

Amenemhat aranyműves, a felesége, Amenhotep és fiúgyermekük nyugszik a most megtalált 3 és fél ezer éves sírban – közölte az egyiptomi műemlékvédelmi miniszter.

A család a 18. dinasztia idején élt Thébában. A Nílus nyugati partján fekvő Dra Abul Naga nekropoliszban bukkantak a sírjukra. Melyben múmiák mellett edényeket és más tárgyakat is találtak. Maga a sír nincs túl jó állapotban, de a múmiák és a falakat borító rajzok annál inkább – mondta a miniszter, Khaled el-Anany. Aki azt is közölte, hogy az egyiptomi régészcsapat, melyet Mosztafa el-Waziri egyiptológus vezet, tovább folytatja a feltárást a temetkezési helyen.

A sír bejáratát már korábban felfedezte egy német misszió, de magát a sírt az egyiptomiak tárták fel.

Ami Amenhotepet illeti, a név férfinévként ismert. De mint el-Waziri a CNN-nek elmondta, a sírban talált tárgyak tanúsága szerint mégis így hívták a ház úrnőjét.

Áprilisban ugyanez a csapat már tett egy nagy felfedezést a közelben. Akkor a sokat látott régészeknek is tátva maradt a szájuk, amikor kinyitották a sírt.  A lelet ugyanis minden várakozásukat felülmúlta: a sír több tucat műalkotást és hat múmiát rejtett, koporsókat és szobrokat.

fotó: Wikimedia Commons

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez