Aggodalom: megkezdődtek az orosz hadgyakorlatok az EU keleti határainak közelében

Kizárólag védekező jellegű gyakorlatról van szó, melyen nem egészen 13 ezer katona vesz részt – mondta Geraszimov tábornok orosz vezérkari főnök, amikor Bakuban találkozott a NATO katonai bizottságának fejével, a cseh Petr Pavellel.

A NATO tagállamok jelentős részében erősen kételkednek Geraszimov tábornok szavaiban. Nemcsak azt nem hiszik el, hogy kizárólag védekező hadgyakorlat a Zapad / Nyugat / 2017 hanem azt sem, hogy a katonák száma nem éri el a 13 ezret. Nem véletlenül említette az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke azt, hogy nem éri el a katonák létszáma a 13 ezret. Ha ugyanis ennél többen vesznek rajta részt, akkor a NATO megfigyelők számára sokkal komolyabb lehetőségeket kellene arra teremteni, hogy a terepen ellenőrizzék: mire is készül az orosz hadsereg? A hadgyakorlat – melyen az Oroszországgal szövetséges Belorusszia katonái is részt vesznek Kalinyingrád körzetében -, Belorussziában és Oroszország nyugati tartományaiban zajlik, közel Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország határaihoz. Épp ezért ez a négy NATO és EU tagállam a leginkább ideges.

Varsóban azzal vádolják Moszkvát, hogy a Zapad támadó jellegű hadgyakorlat, melynek célja egy átfogó nyugati támadás gyakorlása. Kijev szerint Moszkva Ukrajna lerohanására készül. Moszkva 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet, és azóta megerősödött a gyanakvás Putyin elnök szándékait illetően. Nemrég Pence alelnök járt a balti államokban, hogy megerősítse: fenyegetés esetén az USA megvédi őket. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is felkereste a három balti államot és Lengyelországot. A NATO csapatokat vezényelt mind a négy országba, hogy megmutassa Moszkvának: komolyan veszi határainak védelmét. Oroszország új moszkvai nagykövetét nemrég fogadta Trump elnök. Antonov nagykövet javasolta: a két nagyhatalom újra folytasson katonai párbeszédet is, hogy elkerülhetőek legyenek a félreértések az Egyesült Államok és Oroszország között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez