Rendőrroham után – tüntetés a függetlenségi népszavazás mellett Katalóniában

A katalán kormányzat nagy tüntetést szervez csütörtökre azért, hogy megrendezzék a népszavazást október elsején. Ezt a központi spanyol kormány maximálisan ellenzi.

Ezért a spanyol rendőrség lerohanta Barcelonában a katalán kormányzat épületeinek egy részét. Az El Pais című lap szerint 14 embert letartóztattak. Köztük van Josep Maria Jove államtitkár is a gazdasági minisztériumból. Ő eddig a legmagasabb rangú katalán politikus, akit a spanyol rendőrök előállítottak a népszavazás támogatása miatt.

Katalóniában a kormányzat október elsejére tűzte ki a népszavazást a Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről. Madridban az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy ez a népszavazás alkotmányellenes. Ezért a spanyol kormány minden eszközzel meg kívánja akadályozni a referendumot. Rajoy spanyol miniszterelnök elhatárolta magát a rendőri akciótól, mondván, hogy azt nem ő, hanem egy vizsgálóbíró rendelte el.

Katalóniában a közvélemény megosztott ebben a kérdésben: körülbelül ugyanannyian támogatják a függetlenség gondolatát, mint ahányan ellenzik. Ha lesz népszavazás, akkor minimális különbség dönthet. Ezt akarja elkerülni a madridi kormány, amely semmiképpen sem akarja elveszíteni Spanyolország leggazdagabb tartományát. A függetlenség híveinek viszont az az álláspontjuk: ha győznek a népszavazáson, akkor napokon belül meg kell kezdeni a tárgyalásokat a kiválásról és ezzel egyidejűleg Katalónia önálló uniós tagságáról.

Tajani, az Európai Parlament elnöke ezzel kapcsolatban kijelentette: ha Katalónia kiválik Spanyolországból, akkor kívül kerül az Európai Unión is. Vagyis ha a független Katalónia be kíván lépni, akkor hosszas felvételi procedúra elé néz. Egyelőre persze maga a népszavazás is kérdéses. Azt pedig senki sem tudja megjósolni, hogy ha lesz népszavazás Katalónia függetlenségéről, akkor a távozás vagy a maradás hívei győznek-e Spanyolország leggazdagabb tartományában…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez