Egy csinos ifjú hölgy akadályozhatja meg Katalónia függetlenségét

Inès Arrimadas a legnépszerűbb politikus Katalóniában, ahol ma szavaznak a függetlenségről. Az ifjú hölgy a Ciudadanos párt vezére és a függetlenség legfőbb ellenfele. Jelentős részben rajta múlik, hogy Katalónia független lesz-e vagy sem. Ez a tétje a választásnak Katalóniában, ahol magas részvételre és szoros végeredményre számítanak.

Fej fej mellett állnak a függetlenség hívei és ellenfelei Spanyolország legfejlettebb tartományában, ahol október 10-én kikiáltották a függetlenséget. Ezt a központi kormányzat Madridban nem ismerte el, és alkalmazta az alkotmány 155-ik cikkelyét, mely rendkívüli helyzetekben lehetővé teszi, hogy felfüggesszék a tartományok autonómiáját Spanyolországban. Rajoy miniszterelnök egyben választásokat írt ki december 21-re.

Mi változott ? Mindenki belefáradt a végetnemérő vitákba. A turizmus visszaesett és több bank és vállalat áthelyezte a székhelyét más tartományokba. Az Európai Unió ugyanis jelezte: ha Katalónia független lesz, akkor kikerül az integrációból. Vagyis újra pályáznia kell, ha azt akarja, hogy az EU teljes jogú tagja legyen. Katalónia függetlenségét senki sem ismerte el, de sok helyen követik nagy figyelemmel a mai választást – hiszen annak eredménye kihat az egész Európai Unióra. Sőt azon kívül is sok államban élnek nemzeti vagy vallási kisebbségek, melyek számára példaértékű lehet a katalán válság megoldása.

A probléma csak az, hogy a választás egyáltalán nem biztos, hogy meghozza a megoldást. Lehet, hogy Katalónia kormányozhatatlanná válik! A politológusok teljesen tanácstalanok: legalább 75%-os részvételét arányt várnak, de a bizonytalan száma nagyon nagy. Ezért a végeredményt senki sem meri megjósolni Katalóniában, ahol előrehozott választáson mérik össze erejüket a függetlenség hívei és ellenfelei Spanyolország legfejlettebb tartományában.

Fotó: Facebook – Inès Arrimadas

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez