Az ENSZ vegye kézbe a rohingyák ügyét

Ezt követelte Banglades miniszterelnökasszonya a világszervezet közgyűlésén New Yorkban.

Sejk Haszina Vazed elmondta, hogy országában több mint 800 ezer rohingya menekült él és ez szinte megoldhatatlan problémát jelent az államnak. Banglades miniszterelnöke azt javasolta, hogy a világszervezet küldjön tényfeltáró delegációt Mianmarba, ahol szisztematikusan üldözik a muzulmán rohingya kisebbséget. Mianmar hadserege jelenleg aknákat telepít a két állam határára, hogy megakadályozza a rohingya menekültek visszatérését.

Mianmar névleges vezetője, Aun Szan Szu Kji asszony nemrég azt ígérte, hogy 410 ezer rohingya menekült visszatérhet az országba, de a hatalom igazi birtokosa, a hadsereg ezt egyáltalán nem így gondolja. Minden eszközzel el akarják üldözni a muzulmán rohingya kisebbséget, melyet korábban állampolgári jogaitól is megfosztottak. A buddhista nacionalizmus a hadsereg ideológiája, erre hivatkozva vezetik a soknemzetiségű és sokvallású Mianmart.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa többször elítélte az etnikai tisztogatást Mianmarban, de tenni nem sokat tett. Közben viszont több százezer rohingya menekült vegetál Banglades és Mianmar határvidékén. Banglades miniszterelnöke szerint az ENSZ-nek kell biztosítania a rohingya kisebbség visszatérését Mianmarba és ott szintén az ENSZ-nek kellene felügyelnie a kisebbségi területen, hogy a hadsereg ne zaklathassa a rohingya kisebbséget. Kérdés, hogy lesz-e a világszervezetben hajlandóság arra, hogy drámai nyilatkozatokon túl valamit tegyen is a rohingya kisebbség érdekében Mianmarban?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez