Rakétatalálat érte Kabul repülőterét, miután megérkezett az amerikai hadügyminiszter

James Mattis tábornok, aki korábban szolgált Afganisztánban, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár társaságában tesz látogatást abban az országban, ahol amerikai csapatok már 16 éve jelen vannak, de a győzelem egyre távolabb.

Bush elnök annak idején azért rendelte el Afganisztán  lerohanását, mert Oszama bin Laden ott tervelte ki a szeptember 11-i merényletsorozatot. Az amerikaiak a régi rendszert – melyet korábban ők hoztak létre – eredményesen szétverték, de képtelenek voltak életképes új kormányzatot teremteni. Ezért kérték a többi NATO-állam segítségét. Egy időben Magyarország is küldött kisebb egységeket Afganisztánba.

Jelenleg 10 ezer amerikai és 13 ezer egyéb NATO-katona állomásozik Afganisztán földjén. A fanatikus tálib milícia a létében fenyegeti a demokratikus afgán rendszert, mely csakis külső segítséggel képes megőrizni a hatalmát. “Nem állunk győzelemre ebben a háborúban!” – mondta nemrégiben James Mattis hadügyminiszter, aki most a helyszínen győződhet meg arról, hogy Afganisztánból nem lehet kivonni a külföldi csapatokat, mert ebben az esetben percek alatt összedől a demokratikus rendszer és újra az iszlamista erők központjává válhat Afganisztán.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez