Artemisz hadművelet – hogyan működtetett gyerekpornóoldalt az ausztrál rendőrség?

Childs Play volt a gyerekpornóoldal neve, mely felkeltette a rendőrség figyelmét Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában. A TOR révén vált elérhetővé az oldal, melyet így a rendőrök nem tudtak ellenőrizni. Nem véletlenül: egy kanadai és egy amerikai informatikus hozta létre a gyerekpornóoldalt, mely megfelelt hajlamaiknak és pénzt is hozott a konyhára.

De aztán fatális hibát követtek el: egyikük a bitcoin rendszerben saját személyes címét adta meg, másikuk pedig egy informatikai probléma megoldásához kért segítséget a Childs Play kódjával. Mindketten lebuktak, alig egy hónappal a gyerekpornóoldal elindítása után. Csakhogy a több millió pedofil nézőből álló hálózat még érintetlen volt. Mit lehet csinálni?

Az észak-amerikai, európai és ausztrál rendőrök összedugták a fejüket és megszületett az Artemisz hadművelet a hálózat lebuktatására. Az ausztrál rendőrség keretében megalakult az Argosz csoport, mely működtetni kezdte a gyerekpornóhonlapot, mintha mi sem történt volna! Miért az ausztrálok kapták ezt a feladatot? Mert Sydneyből működött a hálózat és mert Ausztráliában a törvények lehetővé teszik az ilyen beépülést. Korábban az FBI próbálkozott ilyennel és csúnyán megégette magát. Egy éven keresztül aztán az Argosz csoport működtette a gyerekpornóoldalt. Ezt most leplezte le egy norvég újság. A Verdens Gang tudósítója elrepült Sydneybe, ahol nem is tagadták: az Argosz állt a Childs Play gyerekpornóoldal mögött. Csak az áldozatul esett  gyerekek megmentése és a hálózat lebuktatása miatt tettük – mondták az Argosz csoport rendőrei a norvég lapnak.

Aztán a Childs Play az egyik percről a másikra bezárt. Az Argosz csoport egy tucat gyereket megmentett, a hálózat lebukott. És mi történt a két alapító atyával? Egyenként 27 év börtönt kaptak egy négyéves kislány megerőszakolása miatt. Rendőri szempontból tehát az Artemisz akció teljes siker volt, de a sajtó most több országban is felteszi a kérdést: van-e joga a rendőrségnek egy évig gyerekpornóoldalt működtetni?

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez