Kurd tüntetők rohamozták meg Irak londoni nagykövetségét – videó

Irakban a kormánycsapatok kiverték Kirkuk városából a kurd milíciákat, melyek eddig ellenőrzésük alatt tartották az olajvidéknek ezt a fontos központját. Erre Hajder al-Abadi kormányfő adott utasítást azt követően, hogy az iraki Kurdisztánban egy népszavazás a függetlenség mellett döntött.

Korábban Kirkuk a kurdok fővárosa volt Irakban, de Szaddám Husszein idején ezerszámra telepítettek be arab családokat. Ily módon megváltozott a demográfiai helyzet. Szaddám Husszein halála után az arabok egy része elmenekült és kurd milíciák foglalták el a várost, de az továbbra sem tartozott az iraki Kurdisztánhoz. Az USA, mely mind az iraki hadsereget, mind pedig a kurd milíciákat felfegyverezte, igyekezett közvetíteni – kevés sikerrel.

Irak valaha brit gyarmat volt, melyet Londonban találtak ki. A török birodalom három, egymástól nagyon különböző tartományából csináltak egy országot. Irak még nincs, de már dolgozunk rajta – közölte akkor a külügy Londonban. Az északi tartományban a kurdok voltak többségben, középen a szunnita muzulmán arabok és délen a síiták. Ehhez járult még több millió egyéb nemzetiség vagy vallás: keresztények, zsidók, örmények, perzsák, törökök stb.

Szaddám Husszein brutális diktatúrája összetartotta Irakot, de amióta az amerikaiak bevonultak oda, teljes a káosz. Az Iszlám Állam a szunnita arabok képviseletében lépett fel. Az önjelölt kalifa, Abu Bakr al-Bagdadi állítólag a szunnita törzsek vendége. A kurd milíciák együtt küzdöttek az iraki kormány csapatokkal az Iszlám Állam ellen. Moszul, az Iszlám Állam iraki központja hosszas ostrom után elesett, és ezt követően egymás ellen fordultak a régi szövetségesek, akiket mind az Egyesült Államok látott el fegyverrel. A kurdok most kivonultak Kirkuk városából, de fenyegetőznek: visszajövünk! Londonban pedig a kurd tüntetők saját névleges hazájuk, Irak nagykövetségét rohamozzák meg – sikertelenül.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez