Hszi Csin-ping az új vörös császár?

Pekingben megnyílt a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt kongresszusa, mely minden valószínűség szerint meghosszabbítja Hszi Csin-ping uralmát a párt és az egész Mennyei Birodalom felett.

Ebben nincsen semmi meglepő, hiszen a 64 éves kínai elnök még csak egy ötéves periódust tudott le és a szabályok szerint minden vezetőnek tíz év jár. Így határozott annak idején Teng Hsziao-ping, az utolsó vörös császár, aki 1978-ban elindította Kínát a reformok útján. A gazdaságban mindent meg lehet változtatni, de a politikában semmit! – ez volt Teng Hsziao-ping jelszava és a kínai kommunista párt ezzel a módszerrel a világ második számú gazdasági nagyhatalmává tette Kínát. Teng Hsziao-ping formálisan csak egy nyugdíjas párttag volt, de az ő aláírása nélkül semmi sem változhatott az 1,4 milliárd lakosú országban.

Ezzel szemben Hszi Csin-pingnek az összes fontos vezetői poszt a kezében van: ő a párt és az állam vezetője, a hadsereg főparancsnoka, a döntő fontosságú katonai és belügyi bizottság elnöke. Ennek ellenére Hszi Csin-ping nem kormányozhat egyedül. A kínai kommunista pártot a 25 tagú politikai bizottság vezeti. Közülük heten az elnökség tagjai, akik állandóan Pekingben élnek – többnyire a császárok által épített tiltott városban. A szabályok szerint a hét vezető közül ötnek nyugdíjba kell mennie, mert a politikai vezetőknél a korhatár 68 év. Ennek megfelelően Hszi Csin-pingnek is nyugdíjba kellene vonulnia öt év múlva. De mi van, ha eltörlik ezt a szabályt?

Teng Hsziao-ping már 75 éves volt amikor megkezdhette reformpolitikáját. Hszi Csin-ping elnök legfontosabb szövetségese a felső vezetésben 69 éves. Ő irányítja a párt belső rendőrségét, a rettegett központi ellenőrző bizottságot. Amely olyan széleskörű korrupcióellenes kampányt folytatott, mint eddig soha Kínában. A legmagasabb szinten is hullottak a fejek. Börtönben ülnek korábban érinthetetlennek tartott vezetők. Ha Vang Csi-san marad, annak ellenére, hogy túllépte a nyugdíjkorhatárt, akkor ez figyelmeztetés: a korrupcióellenes kampány folytatódik, és Hszi Csin-ping elnök is maradhatna egy harmadik periódusra a párt és az állam élén. Pekingben a kommunista párt most megnyílt kongresszusán bejelentették: egy hét múlva hozzák nyilvánosságra azt, hogy kik vezetik a következő öt évben Földünk legnépesebb országát, Kínát.

Fotó: párttagok Kínában / Wikimedia Commons

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez