Melyik megapolisz a legveszélyesebb a nők számára?

Kairó. Az egyiptomi főváros végzett az első helyen azon a kínos listán, amely a nők számára nem ajánlott nagyvárosokat tartalmazza.

A Thomson Reuters összeállítása négy kritériumot vett figyelembe, amikor megvizsgálta a világ nagyvárosaiban a nők helyzetét:
1/ nemi erőszak
2/ egészségügyi kockázat
3/ szokások
4/ diszkrimináció a gazdasági életben

Az ENSZ 31 megapoliszt tart számon a világon (ide olyan városok tartoznak, ahol a lakosság meghaladja a tízmilliót), de ebből a vizsgálat csak 19 nagyvárosra terjedt ki, mert minden országból csak egy megapoliszt akartak közelről megismerni abból a szempontból, hogy egy nőnek mennyire jó ott?

Kairóban semennyire! Mind a négy kritérium szerint pocsék a helyzet az egyiptomi fővárosban, ahol semmibe veszik a nőket. Semmiképp sem szabad egy nőnek egyedül az utcára mennie, mert akkor azt kockáztatja, hogy csoportosan megerőszakolják és lehet, hogy meg is ölik. A szégyenlistán holtversenyben Karacsi és Kinshasa következik. Pakisztán gazdasági fővárosa ugyanattól szenved, mint Kairó: a szélsőséges imámok által befolyásolt közvélemény jelentős része szeretné újra teljesen a férfiak uralma alá kényszeríteni a nőket. Nem tűri el az európai öltözködést és életvitelt. Malala Juszufzai ellen például kampányt indítottak Pakisztánban amiatt, hogy a Nobel-békedíjas lány magassarkú csizmát visel Oxfordban!

Kinshasában a közbiztonság általános hiánya az, mely igen veszélyes az egyedülálló nők számára. Delhiben, mely a negyedik helyet szerezte meg a listán, van a legnagyobb esélyese egy magányos nőnek arra, hogy megerőszakolják, ha kimerészkedik az utcára. A veszélyes városok listáján jórészt ázsiai és afrikai megapoliszok szerepelnek, de az első tíz között van Lima, Peru fővárosa és Isztambul, Törökország legnépesebb városa.

Milyen megapoliszok vannak a lista végén, vagyis hol a legjobb a nők helyzete? Londonban, Tokióban és Párizsban. Ez a három megapolisz a leginkább biztonságos a szebbik nem számára. Itt kell a legkevésbé tartania egy nőnek attól, hogy megerőszakolják, ha egyedül kimerészkedik az utcára. A gazdag jóléti államokban tehát a nők is jól érezhetik magukat. A gond csak az, hogy a megapoliszok többsége nem ezekben az országokban van és nagy kérdés, hogy Egyiptom, India vagy Kongó mikor jut el arra szintre mint Anglia, Franciaország vagy Japán.

Fotó: a Nílus Kairóban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez