Hamis Renoir festménnyel vágott fel Donald Trump

Az amerikai elnök egy korábbi interjúban azt állította, hogy az ő tulajdonában van az eredeti mű, miközben az 1933 óta a Chicagói Művészeti Intézet falán lóg.

Egy közelmúltban adott interjúban Tim O’Brien, Donald Trump életrajzírója kínos részleteket árult el az amerikai elnökről. A férfi a Vanity Fairnek beszélt a 2005-ben megjelent, TrumpNation című könyv születésének körülményeiről és egy furcsa beszélgetésről, amely közte és Donald Trump között zajlott az üzletember magángépén. A szerző az utazás során ugyanis kiszúrt egy Renoir festményt, amelyről Donald Trump azt állította, hogy az egy eredeti darab. A következő napon  szintén megerősítette, hogy a nagyértékű mű valódi, amire válaszul O’Brien felvilágosította, hogy az lehetetlen, mivel az eredeti, Két nővér a teraszon című Renoir festményt saját szemével látta a Chicagói Művészeti Intézet falán. A szerző elmondása alapján erre Donald Trump a következőt válaszolta: „Az nem az eredeti.”

000renoir

A művészeti intézet szóvivője, Amanda Hicks a hírekre reagálva O’Brian mellé állt és a Chicago Tribune-nek megerősítette, hogy Pierre-Auguste Renoir eredeti festménye 80 éve gazdagítja a tárlatukat. 1933-ban adományozta ugyanis egy meg nem nevezett személy az intézetnek a Két nővért, amit 100.000 dollárért vásárolt egy műkereskedőtől, aki közvetlenül Renoirtól vette meg a művet 1881-ben.

„Biztos vagyok benne, hogy azóta is azt mondogatja az embereknek, hogy az övé egy eredeti festmény” – figurázta ki O’Brien az elnök reakcióját az interjúban. A kérdéses Renoir mű mindenesetre azóta több tévéműsorban feltűnt a háttérben a Trump Tower-beli rezidencia egyik falán. Így ha nem is az az igazi, mégis sok örömet szerezhet a tulajdonosának.

Fotó: Art Institute of Chicago

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez