Hamisítvány Hitler telefonja, melyet több mint 200 ezer dollárért árvereztek el?

Ilyen telefont sohasem gyártottak Németországban! – állítja a távközlési múzeum szakértője Frankfurtban. Maga a készülék Siemens gyártmány, de a hallgató nem.

Azt Angliában készíthették. Márpedig ugyancsak valószínűtlen, hogy a Führer berlini bunkerében angol telefont használt volna. A másik gyanút keltő tény a telefon színe: vörösre van festve, de eredetileg fekete volt. Elképzelhető, hogy Németország kancellárja számára a Siemens olyan telefont készített volna, melyet átfestettek. A Führer kedvelte a kiváló minőséget, így aligha fogadott volna el átfestett telefont, melyre utólag írták rá: Adolf Hitler. Különben pedig a forgótárcsás telefon is a Führer rangja alatt állt. Ő maga nem is telefonált, hanem kiadta az utasítást a telefonos kisasszonyoknak, hogy kit hívjanak fel – állítja a német szakértő.

Ehhez képest Washington közelében február 20-án úgy árverezték el a telefont, mint az utolsó készüléket, melyen a Führer egyre kétségbeesettebb parancsokat adott ki Berlin védelmére. Hogy került a Führer bunkertelefonja az amerikai árverésre? Sir Ralph Rayner, a brit hadsereg dandártábornoka 1945 tavaszán Berlinbe utazott, hogy felvegye a kapcsolatot a német fővárost elfoglaló szovjet csapatok parancsnokával. Az oroszok Sztálin utasítására igen barátságosan fogadták Montgomery marsall küldöttét. Levitték a Führer-bunkerba, ahol még érezni lehetett az elégetett holttestek szagát. Hitler és Eva Braun így végezte életét 1945 áprilisában. Az oroszok ajándékot akartak adni a brit főtisztnek, aki Hitler telefonját választotta és egy porcelánkutyát. Később a brit tábornok a telefont fiára, a porcelánkutyát lányára hagyta. A fiú küldte árverésre a nevezetes telefont, melyért egy magát megnevezni nem kívánó vevő 243 ezer dollárt fizetett. Lehet, hogy hamisítványt vásárolt?!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez