200 ezer dollárért árverezték el Hitler utolsó telefonját

A vöröses színű forgótárcsás Siemens telefont a Führer utolsó főhadiszállásán, a berlini bunkerben használta.

A készülékbe bele van vésve a Hitler név és a horogkereszt. Ezen a telefonon adta ki utolsó kétségbeesett parancsait a Führer, aki sok korábbi hívét ítélte halálra, mert nem álltak ellen az utolsó csepp vérükig a szövetségeseknek. Egyik utolsó parancsa arról szólt, hogy végezzenek Hermann Fegelein tábornokkal, aki nem volt más, mint Hitler sógora.

Hogyan került a Führer utolsó telefonja egy árverésre Maryland államban (USA)?

Egy brit dandártábornok fia bocsátotta árverésre a rendkívüli darabot, melyet édesapja Hitler berlini bunkeréből hozott el. Hogy juthatott be egy brit dandártábornok a Führer berlini bunkerébe, melyet az orosz csapatok alig három nappal korábban fedeztek fel? Sir Ralph Rayner dandártábornokot az európai brit erők főparancsnoka, Sir Bernard Montgomery küldte Berlinbe, hogy vegye fel a kapcsolatot az oroszokkal. Sztálin utasítására az orosz tisztek igen barátságosak voltak. A brit dandártábornok volt az első külföldi tiszt, aki megtekinthette a Führer bunkerét. Még érződött a szaga annak, hogy nemrég ott égették el Hitlernek és Eva Braunnak a holttestét. Az orosz kísérők elmondták: egy orosz orvosnőnek nagyon megtetszett Eva Braun fehérneműje, és el is tett belőle néhány szebb párizsi darabot. Persze lefülelték és hadbíróság elé került.

Ezek után azt ajánlották a brit tábornoknak: válasszon magának emléket a bunkerben! A dandártábornok szabadkozott, de végül elfogadta a Führer telefonját és egy porcelánkutyát a bunkerből. Montgomery marsall haláláig, 1976-ig otthon sem merte bevallani: honnan származnak a kopottas tárgyak. Végrendeletében a brit hadfi fiára hagyta a Führer telefonját, és lányára a porcelánkutyát. A 82 éves fiú, aki maga is a brit hadseregben szolgált, most aukción értékesítette a Führer utolsó telefonját. Félmillió dollárt remélt érte, de végül csak 200 ezerért vette meg egy magát megnevezni nem kívánó vásárló azt a telefont, melyen a Führer utolsó kétségbeesett parancsait adta ki halála előtt a bunkerben Berlinben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez