Elárverezik Hitler híres Mercedes limuzinját

Az 1939-es luxusjárművel járta Európát a diktátor, felvonulásokon és parádékon integetett belőle a közönségnek.

Januárban elárverezik Adolf Hitler egykori Mercedes 770K típusú gépjárművét, amit a náci diktátor 1939 és 1941 között használt. Az egyedi gyártású limuzint 3 centis golyóálló üvegekkel és páncélozott ajtókkal látták el, hogy garantálja tulajdonosa biztonságát. A járművet, amely képes volt az óránként 160 kilométeres sebesség elérésére is, Erich Kempka, Hitler sofőrje vezette – ő gondoskodott az átalakításról is.

000mercedes2

A Mercedes 770K-val járta Európát a diktátor, felvonulásokon és parádékon integetett belőle a tömegnek és egyfajta szimbólumként, „Szuper Mercedesként” maradt fenn, a Harmadik Birodalom propagandagépezetének részeként.

000mercedes3
A háború után az amerikaiakhoz került, aztán többször is gazdát cserélt a kocsi. Legutóbbi tulajdonosa egy orosz milliárdos volt, ő 8 évvel ezelőtt vette meg. Most több millió dollárért kelhet el, a Worldwide Auctioneers szervezésében. Az eladási ár tíz százalékát arra fordítják, hogy megtanítsák a gyerekeknek, miért és hogyan történhetett meg a holokauszt – írja a The Local német kiadása.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez