Futball és korrupció: össztűz a PSG katari elnökére

A svájci ügyészség, a FIFA és az UEFA más-más ügyben vizsgálódik, de a célkeresztben egyetlen személy van: a katari emír bizalmasa, a Paris Saint Germain futballklub főnöke.

Nasszer al-Kelaifi életében most először került olyan helyzetbe, hogy nyíltan szembe kell néznie korrupciós vádakkal. Ezért a hétvégét híres szardíniai villájában tölti méregdrága ügyvédek társaságában.

Mitől olyan híres a szardíniai villa? Állítólag ott köttetett meg a nagy üzlet: a katari emír megveszi Sarkozy elnök kedvenc csapatát, a pénzügyi gondokkal küzdő Paris Saint Germaint és cserébe a francia elnök elintézi Katarnak a futball-világbajnokságot. Ebbe az ügybe bukott bele Michel Platini, az UEFA elnöke, aki a FIFA élére pályázott. A svájci hatóságok most nem ezután érdeklődnek, hanem egy 500 millió eurós üzlet után.

Ennyi pénzért biztosította a vállalkozó szellemű katari futballvezér a  2026-os és a 2030-as világbajnokság televíziós jogait a Közel-Keleten. Nasszer al-Kelaifinek ugyanis van egy televíziós társasága is, BeIn a neve. Nemrég ennek párizsi főhadiszállását lerohanták a rendőrök – svájci kérésre. A katari futballvezért ezért vizsgálják most a svájci hatóságok.

Ha ez nem lenne elég, akkor a FIFA is előzetes vizsgálatot rendelt el, mely a katari futballvezér és Jerome Valcke egykori FIFA-főtitkár kapcsolatát veszi górcső alá. Az egykor nagyhatalmú Jerome Valcke gyakori vendég volt a szardíniai villában. Vajon eközben dőlt el az 500 milliós üzlet is? – kíváncsiskodik most a nemzetközi labdarúgó szövetség, mely leváltotta és tíz évre felfüggesztette egykori második emberét. Mi iránt érdeklődik az UEFA?

Az európai labdarúgó szövetség beadványt kapott, mely szerint nem volt fair a brazil Neymar 222 millió eurós átigazolása a Barcelona csapatától. A hatalmas összeg kicsapta a biztosítékot az európai élvonalban, hiszen olyan csillagászati magasságba emelte az árakat, melyet a legtöbb klub nem tud megfizetni. Veszélyben lenne Nasszer al-Kelaifi? Addig nem, amíg Katar emírje bízik benne. Ha ez a bizalom elfogy, akkor viszont nemcsak állását és vagyonát, de akár életét is elveszítheti…

Fotó: bal oldalon, Zlatan Ibramovic mellett Nasszer al-Kelaifi

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez