Az alkohol segíthet fejleszteni a nyelvérzéket

Egy új tanulmány eredményei szerint ha kis mennyiségben fogyasztják, az alkohol hasznos lehet az idegen nyelvek használatakor.

A Liverpooli Egyetem, a Maastrichti Egyetem és a King’s College London közös felmérésében 50 német anyanyelvű alanyt vizsgáltak, akik idegen nyelvként tanulják a hollandot. A kutatásban résztvevők egyik részének kis mennyiségű alkoholt adtak, míg a másik részük alkoholmentes italt kapott. Aztán arra kérték őket, hogy beszéljenek hollandul néhány percig. A beszélgetéseket rögzítették, majd megmutatták két holland anyanyelvűnek, akik értékelték a hallottakat, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik alkoholt fogyasztottak, jobban beszélték az idegen nyelvet és különösen a kiejtésük alapján mutattak jobb eredményeket, mint a teljesen józan társaik.

Az eredmény ellentmondásosnak tűnhet, hiszen az általánosan ismert nézet szerint az alkohol károsítja a kognitív funkciókat. Az idegen nyelvek esetében azonban mégis hasznos lehet egy kisebb mennyiség fogyasztása, hiszen a szorongást is csökkenti és növeli az önbizalmat. A kutatást vezető professzor, Dr. Jessica Werthmann azonban nem buzdít senkit arra, hogy mostantól bárokban gyakoroljon. Hiszen, ahogy a Science Dailynek is elmondta, még további kutatásokat végeznek a témában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez