Csehországban félig japán a migránsellenes párt vezére, aki ki akarja vezetni hazáját az Európai Unióból

22 képviselői helyet szerzett a prágai parlamentben és ezzel a második helyen végzett a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD), mely rögtön közölte: nem kíván koalícióra lépni Andrej Babis Ano pártjával, mely megnyerte a választást.

Más pártok sem sietnek belépni egy Babis-kormányba, amely nem akar kilépni az Európai Unióból, sőt nem akarja felmondani azt a kötelezettséget sem, hogy az eurót előbb vagy utóbb, de be kell vezetni Csehországban is.

Miért ellenzi a szélsőjobb párt olyannyira mindazt, amit Európa jelent? Mert oroszbarát húrokat penget. Japán származású elnöke, a 45 éves Tomio Okamura Putyin legnagyobb hívei közé tartozik. A Tokióban született félig japán, félig morva politikus a cseh nacionalizmus elszánt képviselője. A sörözőkben imádják. Fő politikai szövetségese ugyanaz, mint Andrej Babisnak: a szociáldemokraták Hradzsinban üldögélő elnöke, Zeman. Az alkoholista politikus szerint Csehországban csakis az lehet sikeres a közéletben, akit a sörözőkben ismernek és szeretnek. Tomio Okamura félig  japán származása ellenére ebbe a kategóriába tartozik.

Ezzel a háttérrel vezérelte le a választási kampányt, mely két nagy nem-re épült: nem akarunk egyetlen migránst sem befogadni. Nem akarunk Európához tartozni. Csehországban a legnagyobb az euroszkeptikus polgárok aránya az egész Európai Unióban. Tomio Okamura egyébként éppúgy vállalkozó, mint Andrej Babis. Persze nincsenek egy súlycsoportban: Babis Csehország második leggazdagabb embere – csekély négymilliárd dolláros vagyonnal. Ellenfele a nyomába sem léphet. Csakhogy Babis ellen folyik egy per kétmillió euró lenyúlása miatt. Igy nagy kérdés, hogy mikor lesz kormánya Csehországnak, ahol a győztessel egyelőre senki sem hajlandó szóba állni, míg a második helyen végzett nacionalista párt félig japán vezére ki szeretné vezetni Csehországot az Európai Unióból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez