Korona helyett eurót? – választási vita Csehországban

Nem akarok eurót! – jelentette ki a választások nagy esélyese, Andrej Babis ex-pénzügyminiszter. Csehország második leggazdagabb embere az ANO párt vezetője és a legfőbb esélyese az őszi választásoknak. Bohuslav Sobotka miniszterelnök más véleményen van: szerinte fel kell cserélni a koronát az euróval!

Miért? Mert a francia elnök olyan kétsebességes Európát akar, ahol az eurózóna halad az élen, a többiek pedig a futottak még kategóriában tengődnek a periférián. Bohuslav Sobotka a szociáldemokraták vezetője. Pártja jelenleg rosszul áll: csak a harmadik a népszerűségi listán az ANO és a kommunisták mögött. Andrej Babis ugyanakkor kizárta, hogy a kommunistákkal alakítson kormányt.

Babis vitatott figura Csehországban, ahol sokan kíváncsiak arra: miből is szerezte hárommilliárd dolláros vagyonát?! A miniszterelnök is ezután tudakozódott és ezért paterolta ki Babist a kormányból. A másik probléma az oligarcha múltja. A Pozsonyban született szlovák politikus a nagy Szovjetunióban tanult és szoros kapcsolat fűzte  a KGB-hez. Hazatérve összekötőtiszt lett a KGB és a csehszlovák titkosszolgálat között. Később diplomáciai szolgálatba került. A rendszerváltás előtti években Marokkóban alapította meg vállalkozását, mely ma két tucat államban működik és az értékét hárommilliárd dollárra becsülik.

Miért nem akar Babis eurót? Mert nem akarja felvállalni a görögök államadóságát és az olasz bankok hatalmas adósságállományát! Macron francia elnök elképzelésének, hogy az eurózónát egységes költségvetési rendszerré kell változtatni, épp az a fő akadálya, hogy Görögország és Itália adósságállománya nagyon magas. Ezért Babis szerint meg kell tartani a koronát. A csehek többsége egyetért vele. Mire hivatkozik az euró híve, Bohuslav Sobotka? Arra, hogy az az öt volt kommunista ország, mely belépett az euróövezetbe, nagyobb biztonságban van, mint azok, amelyek kívül maradtak.

A balti államok, Szlovákia és Szlovénia eddig inkább profitáltak abból, hogy az euróövezet tagjai. Ezek ugyanis kis államok: ha támogatni kell Görögországot vagy Olaszországot, akkor csekély rész jut rájuk. Viszont a közös pénzt Németország garantálja! A világ negyedik számú gazdasági nagyhatalma abszolút jó referencia a pénzügyi körökben, ahol különben kissé gyanakodva szemlélik az egykori kommunista államokat.

Csehországban októberben tartják meg a választásokat. Lehet, hogy Babis, az euró ellenfele és Sobotka, az euró híve közös kormányzásra kényszerül. A cseh elit híres a pragmatikus politizálásról. A két politikus – bár halálosan utálják egymást – nemrég még egy kormányban üldögélt. Babis most is megdicsérte saját magát: hála az önálló koronának és a pénzügyminisztériumnak, jól kezeltük a válságot – mondta sajtóértekezletén Prágában. Ha eurónk lett volna, akkor nem lett volna válság – vágott vissza Sobotka. A választópolgárok októberben dönthetnek Csehországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez