Trump-Putyin találkozó lesz Vietnamban?

November 8 és 10 között APEC-csúcsot tartanak Vietnamban, melyen részt vesz mind az amerikai, mind pedig az orosz elnök. Dmitrij Peskov, Putyin szóvivője Moszkvában úgy nyilatkozott, hogy előkészítenek egy ilyen találkozót, de még semmi sem biztos.

A két elnök júliusban a G20 csúcson találkozott egymással Hamburgban. Trump ázsiai körútja előtt a kínaiak és az oroszok egyeztették az álláspontjukat Pekingben.

Kínai-orosz miniszterelnöki találkozó Trump útja előtt

Húsz egyezményt írt alá a Dmitrij Medvegyev kormányfő  által vezetett orosz küldöttség Pekingben, miután tárgyalt Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel és csapatával. A két második számú vezető megerősítette, hogy mindkét nagyhatalom kiemelten fontos partnernek tekinti a másikat. Persze az erőviszonyok alaposan megváltoztak az elmúlt években: míg Kína Oroszország első számú gazdasági partnere addig – Pekingből nézve a világot – Oroszország csak a kilencedik a sorban. Ráadásul Oroszország komoly gondokkal küzd, amióta az olaj és a földgáz ára mélyrepülésbe kezdett. Kínának és Oroszországnak van egy hatalmas jelentőségű szerződése földgázszállításról Szibérián át harminc évig Kínába, de a leleményes kínaiak az árat nem írták bele a szerződésbe. Peking most olyan alacsony árat kínál, melyet az oroszok nem fogadhatnak el, mert akkor nem érné meg a csővezeték építése sem. Minderről a sajtót természetesen Pekingben sem tájékoztatták.

A média az időzítésnek sem tulajdonított jelentőséget, holott Donald Trump hamarosan Kínába érkezik. Ez lesz az USA elnökének első hivatalos kínai látogatása. Személyesen már találkoztak Hszi Csin-ping elnökkel. Kína első embere a nyári Fehér Házban, Floridában tárgyalt Trumppal. Aki ezt követően egy szóval sem tért vissza arra, hogy korábban büntetővámokkal akarta megakadályozni az olcsó kínai áruk bejutását az Egyesült Államok piacára. Választási kampánya idején Trump fenyegette Kínát és baráti jobbot kínált Oroszországnak. Amióta elnök, azóta ennek pontosan az ellenkezője történik: Kínával remekül működik a kapcsolat, míg Oroszország ellen Amerika szankciókat alkalmaz, mert az amerikai kémelhárítás szerint az oroszok beavatkoztak az amerikai választási kampányba. Egy bizonyos Donald Trump érdekében…

Fotó: a két elnök a hamburgi G20 csúcson / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez