Szintugrás – diplomáciai képviseletet nyitunk Ugandában

A hírt a kelet-afrikai ország sajtója közölte.

Uganda jóváhagyta a magyar kormány kérését, hogy a közeli jövőben ügyvivői szintű külképviseletet nyisson Ugandában – adta hírül a New Vision című kampalai lap. 

Az ugandai külügyek irányítója, Sam Kutesa azután számolt be erről közleményében, hogy a magyar Külkereskedelmi és Külügyminisztérium államtitkárával, Dancs Ferenccel tárgyalt Kampalában. Az ugandai miniszter korábban már magyar kollégájával is egyeztetett a kérdésről szeptemberben New Yorkban, az ENSZ közgyűlés idején.

Ugandában jelenleg egyedül a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központnak (HTCC) van képviselete, a diplomáciai feladatokat a kenyai magyar nagykövetség látja el.

Dancs Ferenc a közlemény szerint arról beszélt Sam Kutesának, hogy Magyarország számára a fejlesztési együttműködések terén Uganda kiemelt helyet élvez, és bátorítani fogják a magyar magánszektort, hogy vegyen részt az ugandai turizmusban, az agrártermékek feldolgozásában, a gyógyszeriparban illetve az ugandai olaj- és gázszektorban. Szó esett továbbá olyan területekről is, amelyekben a két ország tanulhat egymástól – például a menekültkérdés kezeléséről – írja a kampalai lap. Amely arra is kitér, hogy az ugandai külügyminiszter még ebben a hónapban Magyarországra látogat, és a tervek szerint több kétoldalú megállapodást ír alá.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez