Séta a gízai nagy piramisban, anélkül, hogy odautazna

A virtuális valóságnak köszönhetően a publikum előtt is megnyílik azoknak a többezer éves kamráknak és rejtett szobáknak a világa, amelyeket eddig csak a tudósok és régészek láthattak.

Újabb újdonsággal szolgál az a nemzetközi kutatócsoport, amelynek tagjai a múlt héten közölték, hogy egy titkos kamrát találtak a gízai nagy piramisban. A Reuters szerint a 4500 éve emelt – és az ókori világ hét csodájának egyikeként ismert – piramis rejtett világa hamarosan megnyílik a látogatók előtt is, virtuális formában.

000egypt2

A 3D technológiát hívta segítségül a ScanPyramids Project élménytúrája, amely egy virtuális séta a müon-tomográfiával feltérképezett gízai nagy piramisban. Egészen pontosan a Királyné kamrájába, a Nagy Galériába és más, eddig rejtett helyszínekre kalauzolja el a látogatókat, anélkül, hogy azok Egyiptomba utaznának. Az élményhez mindössze egy 3D szemüveget és headsetet kell viselni, amelyet a párizsi HIP Institute biztosít. Akit pedig érdekel, hogy a kutatók hogyan rögzítették a piramis belső tereit, az a projekt oldalán talál részletes tájékoztatást.

000egypt1

Fotók: Twitter – Dassault Systèmes FR

 

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez