Merényletkísérlet egy mecset ellen Párizs közelében

Egy férfi nekihajtott autójával annak a kerítésnek, mely a mecsetet védelmezi Créteilben. Többször megpróbálta áttörni a kerítést, de sikertelenül.

Végül elhajtott, de a rendszám alapján azonosították. Vizsgálat indult ellene – közölte Párizs rendőrfőnöke. A Le Figaro szerint egy 43 éves örmény férfiról van szó, aki pszichiátriai kezelés alatt állt. Franciaországban nagyszámú örmény közösség él, mely nagyrészt a népirtás elől menekült oda az egykori török birodalomból. Az első világháború idején a keresztény örményeket az orosz cár ügynökeinek nevezték és ezért az egész közösséget halálra ítélték. Több mint egymillió ember esett a népirtás áldozatául a török birodalomban.

Az elkövető lakásán részletes dokumentációt találtak a Franciaországban 2015 óta elkövetett iszlamista merényletekről. Ezeknek 239 halottjuk és sok sebesültjük volt. Franciaországban él Európa legnépesebb muzulmán közössége – több mint ötmilliós. A párizsi nagymecset főimámja igen határozottan ítélte el az akciót, melyet iszlámgyűlölő támadásnak nevezett. Franciaországban az iszlám gyűlöletével külön szervezet foglalkozik. Ennek vezetője felhívta a figyelmet arra a párhuzamra, amely a Párizs környéki merényletkísérlet és a London melletti iszlámellenes támadás között fennáll. Június 19-én egy szélsőjobboldali, az iszlámot gyűlölő férfi belehajtott a tömegbe Finsbury-ben a mecset mellett, épp akkor amikor kijöttek a hithű muzulmánok a ramadant lezáró esti imáról. Egy ember meghalt és sokan megsebesültek. A tettest majdnem meglincselték, de az imám megvédte őt. Jelenleg előzetesben ül.

Az Iszlám Állam bevallottan arra törekszik, hogy polgárháborút robbantson ki azokban az országokban Európában, ahol jelentős muzulmán közösség él. Ezért a rendőrség gondosan őrzi a mecseteket is Franciaországban és Nagy-Britanniában, nehogy a terrorakciók elérjék céljukat és a jelentős számú muzulmán kisebbség ellenségnek tekintse az államot és a többséget ebben a két országban.

Fotó: a créteili mecset / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez