Őskori lényt fogott egy portugál halászhajó Algarve partjainál

A 80 millió éves cápafajnak csupán néhány példánya lehet még életben.

Egy rendkívül ritka, őskori fajként ismert 1.5 méter hosszú fodroscápát fogott ki egy portugál halászhajó Algarve partjainál. A tudósok szerint a 80 millió éves múltra visszatekintő tengeri lénynek csupán néhány példánya lehet még életben, így a tanulmányozására eddig kevés lehetőség volt. A mostani felfedezés azonban segíthet közelebb kerülniük a kutatóknak a fodroscápák biológiai adottságaihoz és környezetüket is jobban feltérképezhetik.

000shark2

Az Alliance of Mediterranean News Agencies közlése szerint a portugál halászhajó, amelynek hálójával kifogták a fodroscápát, egy EU-s projekt keretében volt a tengeren. Ennek célja az, hogy a kereskedelmi halászat által okozott károkat – a többi között az ilyen ritka fajok kifogását – minimalizálják. A sors azonban úgy hozta, hogy pont a világ ma ismert egyik legritkább cápafaja került kifogásra.

000shark

A fodros cápa nevét legjellemzőbb ismertetőjeléről, a 300 fogból álló tűéles fogazatáról kapta, amely 25 sorban helyezkedik el az állat állkapcsán. A ma ismert információk szerint a sötétbarna színű, kígyószerű mozgású, angolnához hasonlító lény félelmetes ragadozó, a tengerek mélyén, mínusz 1500 méteren él. A mostani példányt 700 méteren foghatták ki, akárcsak azt a példányt, amely 2 éve szintén ilyen mélységben bukkant fel Ausztrália partjainál.

 

Fotó: SIC Noticas

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez