Magyar Szórvány Napja – új programokkal, új helyen a Magyarság Háza

​A budai Vár után a pesti Duna Palotában folytatja tovább tevékenységét a Magyarság Háza. Az új helyszínen a program is bővül: külhoni magyar előadóművészek, színházak is bemutatkoznak.

Most szerdán, Bethlen Gábor születésnapján lesz a Magyar Szórvány Napja. Ebből az alkalomból a Magyarság Háza Pozsonyban is tartott sajtótájékoztatót a megújult programokról. Az ünnepnap programsorozatáról Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója beszélt. Elmondta, hogy megpróbálják a pozitív oldalát is megmutatni a szórványjelenségnek – azt, hogy az elmúlt néhány évben szórványközpontok, szórványkollégiumok alakultak, amelyek lehetővé teszik a fiatalság számára, hogy anyanyelvén tanulhasson, hogy hagyományait, gyökereit, történelmét megismerhesse és igaz magyarrá váljon.

Felvidék, Kárpátalja, Moldva, Erdély, Vajdaság és Muravidék magyarjai lesznek a Magyarság Háza vendégei november 15-én. Kulturális fesztivál ad keretet a találkozónak, lesz étel- és italkóstoló, kézműves bemutató is. A program konferenciával indul – Elmélet és gyakorlatok a szórványmentésre a téma. A szervezők minden órában közös énekre és táncra invitálják az érdeklődőket a Ház előtt, este 6-tól pedig színes gálaműsort adnak a vendégek – magyar táncosok, énekesek, versmondók és zenészek a határokon túlról. A belépés ingyenes, de a nagy érdeklődés miatt a regisztráció ajánlott a magyarsaghazainfo@gmail.com címen.

20171113_szorvany_magyar_0002_k

A változatos programkínálathoz kiváló helyszín az új épület. A Budai Várból Budapest szívébe került a Magyarság Háza, a kultúra és a szórakozás negyedébe, az V. kerületi Zrínyi utcában álló Duna Palotába. A csaknem húsz teremmel rendelkező épületben számos új program várja az érdeklődőket.

„Próbáltuk a műfaji korlátainkat levetkőzni és filmklubok, koncertek által igyekszünk arról képet adni, hogy a külhoni magyar alkotások között milyen nagy teljesítmények, eredmények születnek – legyen szó tudományról, művészetekről vagy bármilyen sportsikerről” – mondta el Csibi Krisztina.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez