Az egész Kárpát-medence magyarjai adtak egymásnak találkát a Duna Palotában

Ez volt az első nagyszabású rendezvénye az új otthonában a Magyarság Házának. Az intézmény a budai vár után most a pesti belváros szívében várja a vendégeit, a Duna Palotában. Az új helyszínen a program is bővül: külhoni magyar előadóművészek, színházak is bemutatkoznak. Az első nagyszabású rendezvény a Magyar Szórvány napja volt.

Felvidék, Kárpátalja, Moldva, Erdély, Vajdaság és Muravidék magyarjai voltak a Magyarság Háza vendégei Bethlen Gábor születésnapján, a Magyar Szórvány Napján.

20171115_szorvanymagyar_budapest_0014_k

A kulturális fesztivál mellett volt étel- és italkóstoló, kézműves bemutató is.

20171115_szorvanymagyar_budapest_0007_k

A program konferenciával indult – Elmélet és gyakorlatok a szórványmentésre volt  a téma. A szervezők minden órában közös énekre és táncra invitálják az érdeklődőket a Ház előtt.

20171115_szorvanymagyar_budapest_0001_k

A nap végén színes gálaműsort adnak a vendégek – magyar táncosok, énekesek, versmondók és zenészek a határokon túlról.

20171115_szorvanymagyar_budapest_0038_k

A fergeteges gála előtt tartott beszédében Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója kiemelte, hogy az intézmény az év minden szakában figyelmet szentel a szórványban élő magyarságnak, az értékeik bemutatásának egymásnak és az anyaországnak. Lehetőséget biztosítani az egymással való találkozásnak.

Csibi Krisztina
Csibi Krisztina

Az elmúlt néhány évben szórványközpontok, szórványkollégiumok alakultak, amelyek lehetővé teszik a fiatalság számára, hogy anyanyelvén tanulhasson, hogy hagyományait, gyökereit, történelmét megismerhesse és igaz magyarrá váljon.

20171115_szorvanymagyar_budapest_0009_k

Ehhez igyekszik hozzájárulni a Magyarság Háza is.

20171115_szorvanymagyar_budapest_0047_k

 

Fotó: Bocskay Zsolt

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez