Más országokat is fenyeget a madagaszkári pestisjárvány

A szigetországhoz legközelebbi afrikai országok is készültségben állnak – van rá esély ugyanis, hogy a járvány ott is felüti a fejét.

A közelmúltban ugyan némileg sikerült lelassítani a pestis terjedését Madagaszkáron, a környező országok lakosai azonban mégsem nyugodhatnak meg, hiszen Etiópiában, a Comore-szigeteken, Réunionon, Kenyában, Mauritiuson, Mozambikban, a Seychelles-szigeteken, Dél-Afrikában és Tanzániában továbbra is fennáll a veszély a járvány átterjedésére. A WHO ezért  elrendelte a pestis elleni megfelelő készültség biztosítását.

00p1

Madagaszkáron évi 400 esetet regisztrálnak a hatóságok – többségében a kevésbé veszélyes bubópestist – így a pestis jelenléte nem szokatlan az országban. 2017-ben azonban minden eddiginél többen betegedtek meg az emberről emberre rendkívül gyorsan terjedő, tüdőgyulladással járó pestisben. A CNN közlése szerint augusztus óta 165-en haltak meg és több, mint 2.000 fertőzöttet regisztrált az egészségügyi hatóság. A WHO-nál úgy vélik, hogy egy világméretű járvány kitörésére alacsony az esély, regionális szinten azonban nagyobb a kockázat.

00m1

„Fontos, hogy a Madagaszkárra utazók kellően tájékozódjanak, tudatában legyenek a kockázatoknak és megtegyék azokat a szükséges lépéseket, amelyekkel csökkenthetik a fertőzés esélyét. A pestis már nem ugyanazt a veszélyt jelenti az emberiségre, mint évszázadokkal ezelőtt, antibiotikumokkal eredményesen fel lehet venni a harcot a betegséggel szemben, ha időben megkezdik a kezelést” – mondta Dilyn Morgan járványügyi szakértő a CNN-nek.

Fotók: Africanews

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez