Felháborodás Egyiptomban – miért kerekezett hét fiú a halálba?

Damanhur mellett, a Nílus deltavidékén a meghalt gyerekek rokonai és barátai gyűltek össze, hogy tiltakozzanak. Szerintük a rossz utak ölték meg a fiúkat. De mi is történt?

A hét fiú tuktukon utazott – ez a háromkerekű taxipótló nagyon népszerű Egyiptomban, főleg vidéken. Gyakran nagyon fiatal fiúk hajtják, akik így próbálnak néhány fontra szert tenni. A hét, 8 és 11 év közti fiú is egy tuktukon ült, amikor a vezető elvesztette az uralmát a jármű fölött, amely beleesett egy csatornába. A fiúk mind megfulladtak.

A haláluk miatt tartott tiltakozás idején a szomszédos falvak lakói lezárták az utakat. Erre a hatóságok rendőröket vezényeltek ki, hogy elejét vegyék a tiltakozás további terjedésének – írja a magántulajdonban lévő al-Masry al-Youm.

A helyiek szerint nem elég, hogy hihetetlen mennyiségű szemét borítja az utat, ahol a szerencsétlenség történt, még egy gázcég is fúrni kezdett pont az úton, ami tovább megnehezítette a közlekedést. A tuktuk vezetője ellen, aki túlélte a balesetet, vizsgálatot indítottak, a gyerekek családjai 5-5.000 egyiptomi font kártérítést kaptak. Ez forintban úgy 75 ezer.

Egyiptomban a világon a legmagasabbak között van a közúti balesetek aránya – emlékeztet az Egyptian Streets. Ez az egyik vezető halálok az országban az Egészsgégügyi világszervezet (WHO) adatai szerint. Tavaly 16 ezren haltak meg és 60 ezren sérültek meg az utakon – állítja a közúti balesetek áldozatainak egyiptomi társasága. A hivatalos statisztikák mindazonáltal 5,343 halálesetről tesznek említést.

Hisam Arafat közlekedési miniszter szerint emberi mulasztás a legtöbb baleset okozója. Egészen pontosan 96 százaléké.  Aki vezetett már Egyiptomban, az pontosan tudja, hogy milyen kaotikus a helyzet – gyakorlatilag senki nem tartja be a közlekedési szabályokat, a nagyobb kocsi győz.

A Világbank ugyanakkor 2007-es jelentésében az egyiptomi utaknak mindössze az ötödét találta jó állapotúnak. Ajánlásokat is tett a helyzet javítására: közlekedési lámpák telepítését, parkolóhelyek és rendes járdák létesítését.

Forrás, fotó: Egyptian Streets

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez