ENSZ-biztos: borzalmas körülmények között élnek a menekültek és a migránsok Líbiában

Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi biztosa körutat tett Líbiában, hogy megszemlélje: milyen körülmények között élnek ott a menekültek és a migránsok. Borzalmas tapasztalatokról számolt be: a minden emberi joguktól megfosztott szerencsétleneket hangárokba zsúfolják össze, ahol a legelemibb szükségletek biztosítása sem történik meg.

Gyakori a kínzás, a verés, a nemi erőszak. Mindez jelentős részben összefügg azzal az egyezménnyel, melyet Olaszország kötött Líbiával a migránsokkal kapcsolatban – hangsúlyozza az ENSZ emberi jogi biztosa.

Korábban Olaszország megállapodott néhány milíciával Líbiában, hogy bármi áron csökkentik azoknak a számát, akik eljuthatnak Európába. Az olasz belügyminiszter nyíltan ünnepelte a megállapodást, hiszen jóval kevesebb migráns érkezett Itáliába, ahol a menekülttáborok már megteltek. Az Európai Unió is üdvözölte a megállapodást és vállalta a költségek kifizetését. Csakhogy a migránsáradat nem állt le Fekete Afrikából Európa felé. Csak annyi történt, hogy Líbiában a milíciák brutális módszerekkel megakadályozzák a népvándorlást Európa felé.

Az ENSZ emberi jogi biztosa felemelte szavát a szerencsétlen menekültek és migránsok sorsának javítására. Brüsszelben is tisztában vannak vele, hogy az igazi megoldást az jelentené, ha nem indulnának migránskaravánok Európa felé. A fekete-afrikai államok viszont komoly pénzt kérnek azért, hogy megakadályozzák polgáraik távozását. Mivel ezért fizetni senki sem akar, ezért továbbra is áramlanak az emberek Európa felé. Líbiában azután megállítják őket és az ENSZ emberi jogi biztosán kivül nem sokan kíváncsiak arra, hogy mi is történik velük ott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. bECK GYÖNGYI

    hÁLA oLASZORSZÁGNAK A SZERZŐDÉSÉRT.

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez