Olasz belügyminiszter: csökken a migránsok beáramlása Líbiából

76%-kal kevesebb migráns érkezett Itáliába Líbiából augusztus első tíz napjában – büszkélkedik Olaszország belügyminisztere, aki a Politico című brüsszeli lapnak nyilatkozott Rómában. Tavaly 6554 migráns érkezett Líbiából augusztus első tíz napjában, az idén ez 1572-re mérséklődött. Miért?

Mert Itália megegyezett Líbia parti őrségével: fékezzék le a migránsok kiáramlását. A baloldali politikus, Marco Minitti decemberben vette át a posztját és akkor adta ki a jelszót: a migráns-beáramlást Líbiában kell megállítani! Csakhogy Líbiában nincs egységes állam. Ha viszont megfizeti valaki a parti őrséget, akkor az teszi a dolgát. Itália pontosan ezt tette, most pedig benyújtja a számlát Brüsszelnek. De nemcsak ezt várja Olaszország az Európai Uniótól.

Marco Minitti – mint a frontország belügyminisztere – három célt tűzött ki maga elé: elsősorban olyan pénzügyi támogatást az EU-tól, mint amilyet a balkáni beáramlás megállítása jelentett. Merkel német kancellár 3 millárd euróban állapodott meg Erdogan elnökkel. Persze mi nem kérünk kapásból ennyit, de végül is ez a bevándorlási útvonal éppoly fontos, mint a balkáni – mondta az olasz belügyminiszter a Politicónak. A másik két cél is Líbiához kapcsolódik: mindenekelőtt a menekülttáborokat olyan állapotba kell hozni, hogy azokban valóban élni lehessen. Ott lehetne elvégezni a regisztrációt. Macron francia elnöknek ugyanez az elképzelése. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy az a migráns, aki eljut Itáliába, sohasem megy vissza. Ha nem kapja meg a menekültstátuszt, akkor eltűnik valahol Európában…

Marco Minitti
Marco Minitti

A harmadik cél elérése a legnehezebb: Líbiában élhető alternatívát kell mutatni annak a 14 városnak, melynek a legfőbb üzlete az embercsempészet! Ezt nyilván nem lehet elérni az egyik napról a másikra, de enélkül nemigen lehet reménykedni abban, hogy leáll a migrációs hullám Líbián keresztül Európába – hangsúlyozta Itália belügyminisztere, aki a Politico című brüsszeli lapnak nyilatkozott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez