A franciák kétharmada inkább fázik otthon, mintsem hogy a fűtésre költsön

Első pillantásra kicsit meglepőnek tűnik, hogy Európa egyik leggazdagabb országában az emberek kétharmada olyan lakásban él, ahol nincs elég meleg. A valóságos helyzet még ennél is rosszabb – teszik hozzá az Ifop közvéleménykutató intézet szakértői.

Ők ugyanis csak olyan háztartásokat vizsgáltak meg, ahol az elmúlt három évben rendszeresen fizették az energiaszámlákat. Sok kispénzű család nem képes még erre sem. De akik rendesen fizetik a számlákat Franciaországban, azok is rettentően spórolnak.

A francia energiahivatal szerint 1 Celsius plusz a fűtésben 7% plusz energiát igényel. Ennyit a franciák kétharmada nem vállal fel. Mit csinálnak? Fáznak. Sok helyen például nem fűtenek télen sem a fürdőszobában vagy a WC-ben. Különösen a fiatal lakásbérlők járnak elől ebben 77 százalékkal. Ők jobban bírják a hideget és kevesebb a pénzük. Az idősebbeknek csak az 59%-a fázik a saját lakásában vagy házában.

Kevés a pénzük az átlagos háztartásoknak és ez kiderül a fűtés kapcsán is: nem újítják fel a rendszereket, pedig ezzel komoly pénzt spórolhatnának meg havonta. Csakhogy a felújítás drága: átlagosan 2.193 euróba kerül. Ez jelentős csökkenés a tavalyihoz képest, hiszen akkor még átlagosan 2.963 euróba került a fűtési rendszer felújítása. A kormány ugyanis igyekszik támogatni a fűtés korszerűsítését. Meg persze nem szeretné, ha Franciaország polgárainak kétharmada fázna a saját lakásában vagy házában. Jelenleg azonban ez a helyzet – számol be a párizsi Le Figaro, amely azt is megírja, hogy az emberek döntő többsége a hagyományos módon védekezik a hideg ellen otthon: meleg ruhát vesz magára, mert az ingyen van…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez