Elvonóra küldik a dzsihádistákat

Mindenki tart Európában a megtért dzsihád harcosoktól, de Dániában úgy kezelik őket mint a kábítószereseket vagy a fanatikus futball szurkolókat. Rehabilitációs oktatást szerveznek nekik Aarhus városában.

“Oszmán” 21 éves török származású dán állampolgár 13 hónapot töltött Szíriában, ahol Aszad elnök ellen harcolt. Hazatért, és Dániában nem börtön várta hanem elvonókúra! Mit jelent ez a gyakorlatban? Sok sportot, tanulást és hosszú beszélgetéseket. A legnehezebb a megtért dzsihád harcosok bizalmának megnyerése – mondja egy szintén török származású dán ügyvéd, aki “Oszmán” mentora. Nem az iszlám a probléma szerinte, hiszen ő is vallásos muzulmán, hanem az egyén, aki rosszul értelmezi a vallást, és dzsihád harcosnak áll.
Nagy gondot jelent a mecset a dán városban, mert az imám fanatikus szalafista prédikátor, aki rendszeresen tesz antiszemita kijelentéseket. Berlinben egy konferencián kerek-perec kijelentette: minden zsidót meg kell ölni. Erre kitört a felháborodás Dániában. Be akarták záratni a mecsetet. De a polgármester, aki a dzsihád elvonókúra fő pártfogója is, egyelőre habozik. A kemény fellépés ugyanis újabb fiatalokat ösztönözhet arra, hogy dzsihád harcosok legyenek valahol Szíriában vagy Irakban. Jelenleg viszont az a helyzet, hogy egyre több dzsihád harcos ábrándul ki, és tér haza Dániába. Nem véletlenül: öten ugyanis meghaltak közülük. Két nő is az áldozatok között van.

A dán város polgármestere abban bízik, hogy a dzsihád harcosok éppúgy kijózanodnak mint a fanatikus szélsőjobboldali futball szurkolók. Az elvonókúrát eredetileg ezeknek a huligánoknak hozták létre, mert pokoli hangulatot teremtettek a stadionokban. Az elvonókúra sikeres volt: a huligánok kijózanodtak, és szép lassan kibékültek a világgal. Már meg akarták szüntetni az ilyen típusú elvonókúrát, amikor megváltozott a világ, és megjelentek a muszlim szélsőségesek Dániában is.

Más országokban jóval szigorúbb a fellépés. Boris Johnson London polgármestere például kijelentette: aki Irakba megy, hogy dzsihád harcosnak álljon, az legyen tisztába azzal, hogy a tette bűncselekmény. Amint lehet bíróság elé kell állítani! Ehhez képest “Oszmán” Dániában vígan futballozik és buzgón tanul, hogy mérnök hallgató legyen egy jó nevű egyetemen Dániában.

Persze nem véletlenül félnek a megtért harcosoktól Európában. Itt a negatív példa: a 29 éves francia Mehdi Nemmouche, aki hidegvérrel lelőtt négy zsidót a Zsidó Múzeum előtt Brüsszelben. Elfogták és bíróság elé került, de érthető, ha a terrorakció dühöt és elutasítást váltott ki Európában. Különösen, hogy a Kalifa el is rendelte, hogy a hazatérő dzsihád harcosok hajtsanak végre terror akciókat Európában és mindenütt a világon.

Majdnem mindenütt rendőri megoldással kísérleteznek, de Dániában nem! Az idő dönti el, hogy kinek van igaza. Dániában egyedül Aarhusban már 16 a hazatért dzsihád harcosok száma. Ők mind járnak az elvonókúrára. Nem fenyeget-e visszaesés veszélye éppúgy mint a kábszer vagy az alkohol esetében? Ennek esélye nyilvánvalóan megvan, de az elvonókúra tapasztalatai eddig általában jók. Főként azért, mert a dzsihád harcosok többsége nagyon fiatal vagyis könnyebben változnak. Amilyen gyorsan dzsihád harcosok lettek, olyan gyorsan meg is változhatnak. A nyugodt és kiegyensúlyozott dán élet után a Közel-Kelet brutális és véres világa sok dzsihád harcosra negatív hatást gyakorol. A negatív példák pedig elriaszthatnak másokat attól, hogy dzsihád harcosok legyenek a Kalifátusban. Ebben bíznak Dánia második legnagyobb városában Aarhusban, ahol a megtért dzsihád harcosok elvonókúrán vannak, hogy leszokjanak az iszlamista fanatizmusról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez