Natalie Portman: 100 történet a szexuális zaklatásról és a zsidó Nobel-díj

Az izraeli-amerikai színésznő 12 éves kora óta vesz részt forgatásokon. Ahol nagyon gyakran ő az egyedüli nő a színészek között.

Most először beszélt erről a Vulture filmfesztivál alkalmából. Hollywoodban Harvey Weinstein egykor mindenható producer botránya óta tart a nagy önvizsgálat a szexuális zaklatás ügyében. Közben Natalie Portmant nagy kitüntetés érte hazájában, Izraelben.

Natalie Portman kapta “a zsidó Nobel-díjat”

A Genezis-díj, melyet Izraelben a zsidó Nobel-díjnak neveznek, első ízben jutalmaz nőt. Az Izraelben született, de az Egyesült Államokban híressé vált Natalie Portman nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a bizottság őt találta érdemesnek az egymillió dolláros díjra. 2014-ben alapította a Genezis-díjat Izrael kormánya és néhány magánszemélyből álló alapítvány, valamint a Zsidó Ügynökség. Natalie Portman előtt a díjat olyanok kapták mint Michael Bloomberg, New York egykori polgármestere, Michael Douglas, a világhírű filmszínész, Itzak Perlman hegedűművész és Anish Kapoor szobrász.

Natalie Portman azzal vált érdemessé a díjra, hogy sokat tett a nők jogaiért. Az Oscar-díjas színésznő azonnal jelezte, hogy az egymillió dollárt a nők jogaiért küzdő szervezeteknek kívánja juttatni Izraelben és más országokban. Natalie Portman 2011-ben kapott Oscar-díjat a Fekete Hattyú című film főszerepéért. 2015-ben már rendezőként is debütált: Izraelben forgatott egy héber nyelvű filmet. A Mese a szerelemről és a sötétségről forgatókönyve Amos Oz izraeli író könyve alapján készült. Natalie Portman mindig hangsúlyozza, hogy mennyire kötődik Izraelhez és a zsidó kultúrához. A Genezis-díjat jövő júniusban adja át Natalie Portmannak Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez