A Prima Primissima 2017 jelöltjei – Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró

Pályáját kísérleti filmesként és médiaművészként kezdte a Balázs Béla Stúdióban és az INDIGÓ művészcsoportban. 1984-ben Fábri Zoltán osztályában végzett filmrendezőként. Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész, az Európai és az Amerikai Filmakadémia tagja.

Enyedi Ildikó filmjeivel több mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el, munkái Cannes-ban, Velencében, Berlinben, Locarnóban, Edinborough-ban és számtalan más jelentős fesztiválon versenyeztek, nyertek díjakat. Az én XX századom című alkotását 2000-ben minden idők 12 legjobb magyar filmje közé választották. A nagy sikerrel játszott Terápia című sorozatáért, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett 2013-ban, a legjobb televíziós rendezés díjával jutalmazták. Testről és lélekről című filmje 2017-ben elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét.

Nagyon szerencsés ember, mert az csinálja, amit imád – vallja a róla készült rövid portréfilmben Enyedi Ildikó. “Amíg eljutok oda, hogy filmet készíthessek, az bizony nem egyszerű. Sok méltatlan helyzeten keresztül vezet oda az út.” De amikor az ember ott áll a csapatával, azokkal a csodálatos, önfeláldozó emberekkel, akik ugyanúgy imádják a saját szakmájukat, mint ő az övét, akkor nagyon jó – mondja. “Együtt szövetkezünk arra, hogy létrehozzunk valamit, amire tulajdonképpen senkinek nincs praktikus szüksége, de mégis annyira jó megnézni – ha jól sikerült.” Az emberiségnek a legszebb oldalával találkozik minden egyes forgatási napon: látja, ahogyan komolyan, elképesztő sok munkával emberek játszanak, létrehoznak valamit, ami csak a fantázia terméke – meséli. És ha jól sikerül az egész, akkor az az öröm, amit ők éreznek, áthullámzik a moziba is, a nézőkig és közös örömöt teremt.

A magyar színházművészet kategóriában Enyedi Ildikó jelölttársai a Prima Primissima díjra Blaskó Péter színművész és Hegedűs D. Géza színművész, rendező, egyetemi tanár.

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább. Mind a tíz kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díj nyertese. A szakmai elismerésen kívül a közönség által legtöbb szavazatot kapott a Demján Sándor által felajánlott 15 millió forinttal járó Prima Közönségdíjban részesül. A jelölteket ezen a linken tekinthetik meg és SMS-ben lehet szavazni rájuk, november 29-én éjfélig. Az ünnepélyes díjátadót december 1-jén tartják.

Fotó: YouTube / MTVA

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez