A Prima Primissima 2017 jelöltjei – Bálint György kertészmérnök

1941-ben a Magyar Királyi Kertészeti Akadémián kertészmérnöki oklevelet, majd a Magyar Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki diplomát szerzett. 1949-től agrártankönyveket írt és szerkesztett, aztán a Kertészeti Kutatóintézetben dolgozott, majd a Mányi Állami Gazdaság főagronómusaként dolgozott. 1967-től a Kertészet és Szőlészet című hetilap főszerkesztője. Ezzel egy időben szerkesztette a Kertgazdaságot, a Kertbarát Magazint és a Kerti Kalendáriumot.

1981 és 2009 a Magyar Televízió Ablak című magazinműsorának állandó munkatársa. Televíziós szerepvállalása óta „Bálint gazdaként” emlegetik. Az ország kedvence újságokban és az interneten napjainkban is népszerűsíti a kertészkedést. Unokája segítségével Facebook-oldalára naponta több poszt is kikerül.

Zsenge fiatalkora óta arra törekedett, hogy a körülötte élő embertársai minél jobban megismerjék és megszeressék az építő, alkotó emberi munka igaz örömét. Mert a munka nemcsak fáradság és idő kérdése, hanem az öröm forrása is – üzeni a róla készült rövid portréfilmben a 98 éves dr. Bálint György. “Ez az öröm teszi lehetővé azt, hogy ne csak az egyén, aki a munkát végzi, hanem a társadalom is gazdagodjék és erősödjék.  És ez a biztosítéka annak, hogy az utódaink jól megalapozott, békés, boldog és vidám társadalomban éljék le az életüket.”

Ahogy egy televíziós műsorban elmondta, azt is küldetésének tekintette, hogy megtanítsa a vidéki embereket arra: szükségük van a városiakra, mint ahogy azok sem tudnak megélni a vidékiek nélkül. Erre szerinte kiváló lehetőség a kertészkedés. Neki nincs állandó kedvenc növénye: mindig az a legkedvesebb, amelyikkel éppen foglalkozik. Az ismeretterjesztés, az áltudományok elleni folyamatos küzdelem lehet egy magafajta embernek az életcélja – fogalmazott. Bármelyik foglalkozását folytatta, akár főszerkesztő volt,  akár gyakorló kertészmérnök vagy televíziós szereplő, ehhez hű maradt.

Dr. Bálint György a közművelődés, népművészet kategóriában jelölt a Prima Primissima díjra, Erdélyi Tibor táncművész, koreográfus, népi szobrász és a folkMAGazin népművészeti folyóirat társaságában.

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább. Mind a tíz kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díj nyertese. A szakmai elismerésen kívül a közönség által legtöbb szavazatot kapott a Demján Sándor által felajánlott 15 millió forinttal járó Prima Közönségdíjban részesül. A jelölteket ezen a linken tekinthetik meg és SMS-ben lehet szavazni rájuk, november 29-én éjfélig. Az ünnepélyes díjátadót december 1-jén tartják.

Fotó: YouTube / MTVA

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez