Harakiri szamurájkarddal Nagy-Britanniában

Az 51 éves Alun Jones egy fegyverkereskedésben dolgozott Newport városában. Rendszeresen ellátogatott Japánba, mert rendkívüli mértékben érdeklődött a szamuráj hadviselés iránt. Hazatérve harakirit követett el, vagyis egy szamurájkarddal felvágta a hasát és elvérzett. Édesanyja talált rá a magányosan élő elvált férfire, akinek a halálát öngyilkosságnak minősítették.

Az első szeppukut vagy harakirit 1180-ban követte el egy szamuráj harcos Japánban. A szamuráj kaszt a katonáskodásért élt és halt. A szamurájok azért követtek el öngyilkosságot a harcmezőn, nehogy az ellenség kezére kerüljenek. Akkor ugyanis megkínozták őket és így esetleg elárulhatták volna a hadi titkokat. A harctéri öngyilkosság végül bekerült a törvénykönyvbe is. A szeppukut vagy harakirit egészen 1873-ig alkalmazták Japánban. A legsúlyosabb bűnöket elkövetőket ítélték erre: hazaárulás, nemi erőszak, gyerekgyilkosság.

A szamuráj harcosok számára a legfontosabb a becsület. Ha ezt elveszíthetik, akkor jön a harakiri vagy más néven szeppuku. Előtte rituális fürdőt vesznek, elfogyasztják az előírt utolsó vacsorát és búcsúverset írnak. A szamurájok gyakran egymás előtt követtek el harakirit, hogy bizonyítsák: nem váltak hűtlenné a szent hagyományhoz. Az 51 éves brit férfi azonban magányosan követett el szeppukut egy szamurájkarddal, melyet előzőleg elküldött egy mesterhez, hogy élesítse ki. Így végezte az utolsó brit szamuráj…

Fotó: Wales News Service

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez