Férje halotti máglyájára vetette magát egy indiai özvegy

A szati évszázados hindu hagyománya szerint az özvegyasszonynak férje után kell halnia, az ország törvényei azonban tiltják ezt. A rendőrség közleménye hétfőn öngyilkosságot említett.

Egy 65 éves indiai özvegy minden bizonnyal férje halotti máglyájára vetette magát – adták hírül hétfőn az indiai lapok. A szati évszázados hindu hagyománya szerint az özvegyasszonynak férje után kell halnia, az ország törvényei azonban tiltják ezt. A rendőrség közleménye hétfőn öngyilkosságot említett.

A férj rákban halt meg az észak-indiai Bihar állam Parmania nevű falujában – mondta Pankadzs Szinha, a település rendőrfőnöke. A család a holttestet hindu ceremónia keretében a templom közelében elégette. Ezután a hozzátartozók rituális mosdásra a kúthoz mentek.

Később a feleség megégett holtestét fedezték fel a máglyán. “Úgy tűnik, egyetlen tanú sincs” – közölte Szinha. A középkorban a férjük halála után öngyilkos asszonyokat szatiként tisztelték, a szó jelentése tiszta nő.

A szatit ma már alig gyakorolják, elszigetelt esetek azonban még mindig előfordulnak Észak-Indiában. Sok az olyan özvegy, akit a család eltaszít, és a szegények életét kell élnie – mondta Rashida Manjoo, az ENSZ nők elleni erőszak témájában illetékes különmegbízottja.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez