Sárlavina sodort el egy falut Chilében, ahol ma van az elnökválasztás második fordulója

Hatalmas esőzés miatt indult meg a hegyoldal Chile déli vidékén. Több tucat házat temetett maga alá és legkevesebb öt embert megölt. A katasztrófa nem befolyásolja a mai voksolást.

Villa Santa Luciában 15 embert még mindig nem találnak. A falu népszerű üdülőhely egy tó partján. Több ezren maradtak elektromos áram nélkül és a sárlavina elvágta őket a dél-amerikai ország többi részétől is. Michelle Bachelet elnök szükségállapotot hirdetett ki a térségben. Mentőket rendelt a helyszínre, hogy megtalálják az eltűnteket és el tudják szállítani a túlélőket. Több tucatot közülük már el is vittek a helikopterek.

A fővárostól, Santiagótól 1.100 kilométerre délre fekvő faluban már 24 órája szakadatlanul zuhogott a szokatlanul heves eső, amikor a környező hegyekről megindult az iszap. A falu a Corcovado nemzeti park közelében fekszik, a környék vulkánjait, fjordjait és erdőségeit sok turista keresi fel.

A földcsuszamlás szombaton reggel történt. Chilében ma tartják az elnökválasztás második fordulóját. A hatóságok azt közölték, hogy a voksolás a tervek szerint halad majd. A 14 millió chilei a jobbközép jelöltje, a 67 éves milliárdos, Sebastián Piñera és a nála három évvel fiatalabb Alejandro Guillier szenátor között választhat. Az utóbbi a Michelle Bachelet államfő vezette balközép kormánykoalíció jelöltje. Az első fordulóban a chilei Trumpként is emlegetett Piñera szerepelt jobban, ő egyébként már volt Chile elnöke 2010 és 2014 között.

Fotó: Villa Santa Lucia / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez