Második fecske: Guatemala is áthelyezi diplomáciai képviseletét Jeruzsálembe

Minderről Jimmy Morales elnök számolt be a Facebookon. Így tudatta a világgal, hogy az Egyesült Államok után Guatemala is Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának.

“Tárgyaltam erről telefonon Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel” – közölte Guatemela elnöke. Benjamin Netanjahu december 22-én jelezte: sok állam kívánja követni az USA példáját. Most Izraelben érthető örömmel fogadták a második fecskét. Guatemela mindig is Izrael oldalán állt az ENSZ-szavazásokon. Legutóbb, amikor mindössze kilenc állam támogatta az USA bejelentését arról, hogy Jeruzsálemet ismerik el Izrael fővárosának, Guatemala volt az egyik.

Az ENSZ tagállamai elsöprő többséggel leszavazták Trump ötletét. A muzulmán világban szinte mindenütt tüntettek Amerika és Izrael ellen a jeruzsálemi döntés miatt. Németországban izraeli zászlókat égettek el a dühös tüntetők. Ezt Merkel kancellár és az egész német elit elítélte. A palesztinok továbbra is saját fővárosuknak tekintik Jeruzsálem keleti részét. Az Európai Unió brüsszeli központja is ezen a véleményen van. Ami a tagállamokat illeti, ott megoszlanak a vélemények arról, hogy támogassák-e Trump jeruzsálemi döntését. Guatemala az első, mely követi Washingtont ezen az úton és mindeddig egyetlen európai állam sem jelezte, hogy át kívánná telepíteni diplomáciai képviseletét Jeruzsálembe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez