Ázsia jön föl a világgazdaságban: ezek az országok körözik le Amerikát

Kína és India 2032-ig fokozatosan növeli szerepét a globális gazdaságban, miközben Európa és Észak-Amerika pozíciói gyengülnek. Erről tett közzé számításokat a brit Centre for Economics and Business Research.

A Londonban működő gazdasági kutatóintézet egyértelműen Ázsia feltörését jósolja. A kínaiak csak átmenetileg veszik  át az első helyet az Egyesült Államoktól, mert a század közepén már India lesz a világ leghatalmasabb gazdasága. Az ok? A jelenleg 1,324 milliárd lakosú India a népesség számát tekintve megelőzi Kínát, ahol még mindig korlátozzák a gyerekek számát. Ennek következtében szinte korlátlanul áll rendelkezésre az olcsó munkaerő, melynek jelentős része tud angolul, hiszen India évszázadokon át a brit birodalom része volt. A másik ok az informatikai forradalom: ebben India különösen jól áll. Ázsia különben is jobban alkalmazkodott az informatikai forradalomhoz: Kína, Dél-Korea és Japán okostelefonjaival csak az amerikaik veszik fel a versenyt, mert Európa nincsen sehol sem. 2032-ben Dél-Korea és Indonézia bekerül a világ 10 legnagyobb gazdasága közé, míg Itália és Kanada kiszáll onnan.

A GDP növekedése természetesen nem jelenti automatikusan az életszínvonal javulását minden társadalmi réteg számára Ázsiában. Így Indiában és Kínában emberek százmilliói élnek nagyon szegényes körülmények között. Ráadásul a hatalmas területű államoknak csak egy része kapcsolódik igazán aktívan a globális gazdasághoz – ezek a régiók általában a tengerpart közelében vannak. A belső területeken konzerválódhat a nyomor, ha a kínai és az indiai kormányzat nem tesz meg mindent ennek csökkentésére. Azzal, hogy Kína és India ilyen gyors ütemben előretör, megnövekszik az étvágy is. Peking és Új-Delhi mindinkább hallatni kívánja a hangját a globális ügyekben is. Hszi Csin-ping elnök ezt már megfogalmazta akkor, amikor először rendeztek G20 csúcstalálkozót Kínában. Hangcsou városában Kína első embere beleszólást kért a globális gazdaság ügyeibe. Ezt az amerikaiak és az európaiak udvarias mosollyal meghallgatták, de nem siettek helyet kínálni Kínának a döntéshozók között. Ha azonban a számok alapján Kína és India lesz a világ két legnagyobb gazdasági hatalma, akkor a helyzet minden bizonnyal megváltozik: míg korábban Európában és Amerikában döntöttek Kína vagy India sorsáról, most esetleg majd Pekingben és Új-Delhiben kívánnak majd beleszólni Európa vagy Amerika ügyeibe…

Fotó: kínai bankjegy részlete / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez