Kalifornia: startra készen a szabad marihuánakereskedelem

39 millió polgár évente 7 milliárd dollár értékben vehet marihuánát legálisan, miután Kaliforniában január elsejétől ez immár nem számít bűncselekménynek. Colorado államban kezdődött három évvel ezelőtt ez a folyamat.

Az államkincstár üres volt és a leleményes honatyák úgy döntöttek: marihuánapénzekkel töltik fel a kasszát. Azóta több állam is követte a példát, de Kalifornia messze a legfontosabb. Nemcsak azért, mert ez az USA legnépesebb állama, hanem mert itt indult mozgalom először a marihuána legalizálásának megvalósítására.

Mint minden új vállalkozás, ez is küzd gyerekbetegségekkel. Például azzal, hogy csakis készpénzben lehet majd fizetni. Miért? Mert a bankok egyelőre fáznak attól, hogy hitelkártyára is lehessen venni marihuánát. Országosan ugyanis a marihuána továbbra is tiltott szer. Ugyanez a helyzet a biztosító társaságokkal. Nem biztosítják az ültetvényeket. A Smaragd-háromszögben, ahol nagy tűz pusztított, sokan ráfáztak erre. Ha volt is biztosításuk, az biztosan nem a marihuána előállítására volt, ezért nem kapnak egy centet sem.

Biztonsági problémák is felmerülnek: a boltokat őrizni kell, mert a sok készpénz vonzza a betörőket. Ez is pluszköltség. Nem is beszélve arról, hogy az adót is készpénzben kell befizetni. A pénzszállítás is vonzza a banditákat, mint a régi szép időkben. De hát Kalifornia mindig is azzal büszkélkedett, hogy az élvonalban jár. Most ország-világ előtt kiderül majd, hogy milyen hatása van a társadalomnak annak, hogy elsején hajnalban immár legálisan lehet eladni a marihuánát Kaliforniában.

(Visited 65 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez