A marihuána menti meg sok önkormányzat költségvetését Kaliforniában

Kedden Kaliforniában nemcsak elnökválasztás lesz, és nemcsak a szenátus és a képviselőház tagjaira lehet szavazni hanem a 64-es számú törvényjavaslatra is. Ez a marihuána termesztésének és forgalmazásának legalizálását jelenti.

Kaliforniában mindenki arra számít, hogy a legtöbb helyen megszavazza a törvényt a liberális közvélemény. Nemcsak a fogyasztók örülnek ennek, hanem az önkormányzatok is. Ebből akarják ugyanis fedezni a deficitet…

A példa Desert Hot Springs, mely 2014-ben a csőd szélén állt. Aztán legalizálták a marihuánát és az egész térség megindult felfelé. Azzal számolnak, hogy idén az adóbevételek marihuánából meghaladják a 15 millió dollárt! Hosszabb távra 50 millió dolláros éves adóbevétellel számolnak. Az ingatlanok ára megindult felfelé – büszkélkedik a polgármester, aki egyértelműen a marihuána legalizálásának tudja be a nagy gazdasági fellendülést. King City csak 1-2 millió dollárra számít évente, de ez az önkormányzat költségvetésének a 30%-a! Monterey megye a 16 millió dolláros deficitet nemcsak eltüntetni akarja, de abban bízik, hogy a költségvetés jelentős többletet mutat majd. 30 milliós adóbevételre számítanak a marihuánából. Fresno városa 3 millió dolláros deficitet próbál meg így eltüntetni.

A túl mohó önkormányzatok megölik a marihuána-bizniszt – állítja Orange megye főnöke. Ha túl magas az adó, akkor a farmerek nem jelentik be a termést. Az ellenőrzés pedig túlságosan sokba kerül. Ezért ők nem rónak ki magas adókat az éppen most legálissá váló marihuána-terjesztésre és forgalmazásra. Mendocino polgármesterének azt ajánlották: vessen ki magas adót, mert így akár 110 millió dollár is bejöhet egy évben a kábítószerből. Hosszas vita után leszavazták az ötletet, mondván: nem öljük meg az aranytojást tojó tyúkot. Csak kisebb adót vetnek ki a marihuánára, amely így is sok önkormányzatot menthet meg a pénzügyi csődtől Kaliforniában.

Forrás: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez