A fordulat éve? – Párbeszéd kezdődhet a két Korea között

Január 9-ét javasolja a tárgyalás időpontjának Dél-Korea, mely kedvezően fogadta Kim Dzsongun újévi ajánlatát. Észak-Korea idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, ezért mondta azt újévi köszöntőjében az ifjú diktátor, hogy 2018 a fordulat éve lehet az észak-déli kapcsolatokban.

Észak-Korea sportolói részt vesznek a dél-koreai téli olimpián – közölte újévi köszöntőjében a duci diktátor. Kim Dzsongun békülékeny hangot ütött meg Dél-Koreával szemben, de fenyegetően lépett fel Amerikával szemben. “Az íróasztalomon ott az atomgomb. Ez nem fenyegetés, hanem tény. Mint ahogy az is tény, hogy el tudjuk érni az Egyesült Államok területét”. Dél-Koreával kapcsolatban a diktátor sokkal békülékenyebb volt: “javítanunk kell a kapcsolatokat, hogy 2018 a fordulat éve legyen Észak és Dél között!”

Mun Dzsein dél-koreai elnök választási kampánya során azt ígérte, hogy szívesen elutazna Phenjanba a béke érdekében. Aztán jöttek az észak-koreai rakéta és nukleáris kísérletek, és az elnöki diplomáciából semmi sem lett. Kis lépések azért történtek: Mun Dzsein javasolta, hogy halasszák el a következő nagy hadgyakorlatot a Koreai-félszigeten. Ezen amerikai és dél-koreai csapatok vesznek részt minden tavasszal, és dühödt reakciót váltanak ki Phenjanban. Észak-Koreában attól tartanak, hogy ezek a hadgyakorlatok főpróbát jelentenek a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer megtámadására és felszámolására. “Mi csak önvédelemből vetjük be az atomfegyvert!” – mondta Kim Dzsongun. Aki a békés szándékait hangsúlyozta Dél-Koreával szemben. Így az észak-koreai olimpiai csapat nekivághat a dél-koreai téli olimpiának. Egyetlen korcsolyapárosról van szó, mert csak ők vívták ki a jogot az olimpiai részvételre Dél-Koreában. Jelenleg ők a béke szimbólumai a Koreai-félszigeten, ahol a háború kitörése óta (1950) nincs béke, csak fegyverszünet…

Fotó: az észak-koreai páros, amely indulhat a dél-koreai olimpián / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez