Vulkánkitörés Pápua Új-Guinea egyik szigetén – 1500 embert kitelepítenek

Január ötödike óta hamufelhő lebegett a Kadovar-szigetek vulkánja felett, mely most kitört: vörös színű sziklákat és lávát okád.

A lakosság azonnal a kikötőbe rohant, ahonnan a Vöröskereszt menti az embereket. Ausztrália kormánya segítséget ígért a Kadovar vulkán áldozatainak.

A szakértőket meglepte a vulkán kitörése, hiszen eddig ilyesmit itt nem tapasztaltak. Lehet persze, hogy régebben voltak ilyen vulkánkitörések ezen a szigetek. William Dampier, a legendás kalózvezér, aki a XVII. században errefelé hajózott, feljegyezte naplójában, hogy “égő szigetek mellett haladtunk el”. Pápua Új-Guinea a nevezetes Csendes-óceán árok mentén helyezkedik el, ahol gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések. Pápua Új-Guinea igen szegény ország, amely saját erejéből képtelenek megbirkózni a természeti katasztrófákkal. Ezért a nemzetközi Vöröskeresztre hárul a feladat, hogy elszállítása a lakosságot a Kadovar-szigetről, ahol kitört a vulkán, amely a láván kívül kén-dioxidot is kibocsát a Pápua Új-Guineához tartozó területen.

Fotó: news.com. au

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez