Olvad Sztálin földalatti jégpalotája

Az 50-es években természetes fagyasztóként használták, halak tárolására, most azonban műemlékként üzemel – amíg össze nem omlik.

Az 50-es években a Szibéria északi részén fekvő Novij Portban az oda száműzött német mérnökök éveken át építették a világ legnagyobb földalatti labirintusát, Sztálin jégpalotáját. A kommunista diktátor után elnevezett építmény méreteit tekintve nagyobb, mint a Fehér Ház, folyosói ugyanis 7000 négyzetmétert tesznek ki. Funkcióját illetően pedig eredetileg természetes fagyasztóként üzemelt, ahol az Oroszországból exportra szánt halakat tárolták ideiglenesen, egész évben, -14 Celsius fokon.

Az emberi kéz által valaha emelt legnagyobb jégből készült építmény ma már műemléképületnek számít, fennmaradása azonban veszélyben van és a Siberian Times szerint a helyi hatóságoknak nincs elegendő forrásuk Sztálin jégpalotájának megmentésére. A sarkköri vizek melegedésével ugyanis olvadni kezdett a folyosórendszer is – több átjáró állapota már veszélyes -, így annak bejáratait is elöntheti a víz, ami megközelíthetetlenné teheti a jövőben.

Fotó: Siberian Times

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez