Így nézett ki 9.000 évvel ezelőtt egy tinilány

Avgi koponyáját egy görögországi barlangban találták. Utoljára 9 ezer évvel ezelőtt látta bárki is az arcát. A tudósok most rekonstruálták a vonásait.

Krisztus előtt 7 ezer évvel élt a 18 éves lány Görögországban – a mezolitikum, az átmeneti kőkor idején. Akkor, amikor a térség lakói a vadászatról áttértek arra, hogy maguk termeljék meg az élelmüket. Vagyis a civilizáció hajnalán. Erre utal a név is, melyet a tudósok a tinilánynak adtak – az avgi görögül hajnalt jelent.

Keveset tudni arról, hogyan élt és hogyan halt meg Avgi. De a régészek most helyreállították kiálló arccsontjait, magas homlokát, gödrös állát. Az arc az athéni egyetem kutatóinak munkájával kelt új életre, most a hétvégén mutatták be az Akropolisz Múzeumban. Többféle orvos is kellett ehhez: endokrinológus, ortopéd orvos, neurológus, patológus, radiológus. Avgi korának megállapítása sem volt könnyű: a csontjai alapján 15 évesnek gondolták, de a fogai 18 évesről beszéltek – írja a National Geographic. A magazin videón is bemutatja a folyamatot.

Az orvoscsapat mellett Oscar Nilsson svéd archeológus és szobrász végezte a tényleges arcrekonstrukciót. Ő már annyi ősi arcot keltett életre, hogy kedvenc korszaka is van – történetesen éppen a kőkorszak. Szerinte az akkori emberek nem nagyon különböztek megjelenésükben tőlünk.

Forrás, fotó: National Geographic

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez