Új társadalmi szerződést sürget a Nobel-díjas Joseph Stiglitz a populizmus ellen

A globalizáció jelenlegi szakasza a korábbinál lassúbb növekedést produkál és destabilizálja a társadalmat – hangsúlyozza a Columbia Egyetem professzora.

Több korábbi mítosz megdőlt: az, hogy a piac tökéletes lenne a tőke, a munkaerő és az áruk elosztására vagy hogy a gazdasági növekedés mindenkinek használ. Kiderült, hogy sokan rosszul járhatnak, mert az új munkahelyek teremtése lassabban megy, mint a régiek megsemmisítése. Ezt a társadalmi folyamatot korábban az állam próbálta meg befolyásolni, de mostanra az emberek közül sokan elveszítették a bizalmukat abban, hogy a globalizáció számukra jó lehet. Aztán jött Donald Trump, aki azt mondta: a globalizáció rossz Amerikának! El kell zárkózni! Protekcionizmusra van szükség! Ha az Egyesült Államokban ezt érzik, akkor mi lehet másutt? A fejlődő világban? Ahol az emberek jelentős része úgy érezheti, hogy nem részese a gazdaság növekedésének, sőt: lehet, hogy rosszabbul él mint korábban.

Mindez miért alakult így? – teszi fel a kérdést Stiglitz professzor, aki a Social Europe című szaklapnak nyilatkozott. Azért, mert a nagyvállalatok kettős célt akartak elérni: a munkabérek – Stiglitz professzor természetesen a reálbérekre gondol- csökkentését és a profitok növelését. Ez sikerült is. Csakhogy ez destabilizálta a társadalmat. Elégedetlenséget szült. Nem vették figyelembe azt, amit Stiglitz professzor már korábban is állított, hogy a piac sohasem tökéletes. A globális szabad kereskedelem viszont gyors ütemben szüntethet meg munkahelyeket az egyik országban, hogy azután egy másik olcsóbb bérű helyre vigye át a termelést. Ezért vádolhatta meg Kínát az amerikai munkahelyek ellopásával Trump a választási kampány idején. Ezért hirdethette meg az America First kampányt.

A közgazdászok mindig csak a globalizáció pozitív oldalát hangsúlyozták és megfeledkeztek a negatívumokról. Például a társadalmi egyenlőtlenség növekedéséről. Így a globalizáció politikailag fenntarthatatlanná vált – állítja a Világbank egykori vezető közgazdásza. Aki új társadalmi szerződést sürget, melyben azok is megtalálják a számításukat, akik a globalizáció első korszakában csak ígéretekkel gazdagodtak. Stiglitz professzor ott lesz Davosban, ahol több mint ezer állami és gazdasági vezető találkozik, hogy megvitassák a globalizáció problémáit. Tavaly Hszi Csin-ping kínai elnök volt a világgazdasági fórum sztárja, aki kiállt a szabad kereskedelem mellett, míg Donald Trump épp antiglobalista programmal nyerte meg a választást az Egyesült Államokban. Most Donald Trump is elmegy Davosba, hogy a globalizáció jelenlegi helyzetéről tárgyaljon más fontos vezetőkkel. Trump első évének mérlege nagyon vegyes képet mutat, de az mindenképp figyelemre méltó, hogy a tőzsdék kiválóan teljesítenek és a pénz globális áramlásának útjába Trump sem kíván semmilyen akadályt sem állítani. Talán Davosban kiderül, hogy megkezdődik-e a globalizáció új korszaka, melyet Joe Stiglitz professzor sürget a társadalmi igazságosság és a politikai fenntarthatóság érdekében.

Fotó: a davosi kongresszusi központ / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez